Tiszaörs

2018.02.13. 09:30

Megújult épületben nyitott meg a könyvtár Tiszaörsön

Bár falun nem a bibliotéka a leglátogatottabb ­intézmény, az utóbbi időben jelentősen átalakult a kisebb könyvtárak funkciója.

Ujvári László

Vona Tímea bemutatta a fiataloknak szóló területet

Fotó: Ujvári László

A változással azt tapasztaljuk, hogy sok helyen megújultak, fejlődtek ezek az intézmények. Ma már új eszközökkel, egységes bútorzattal, korszerű épületben várják a látogatókat.

Az elmúlt években szépen megújult a művelődési ház harmincéves épülete Tisza­örsön.

Egyidőben még ott működött a könyvtár, de később költözniük kellett. Tavaly­ ­sikeresen szerepeltek egyik pályázatukkal, így kicserélhették a könyvtár régi, elavult polcrendszerét. Közel negyven új polcegységet vásároltak.

– Ez a frissítés nagyon jót tett az egységünknek. Jó alkalom volt arra is, hogy átválogassuk az állományt. A régi­, elhasznált darabokat leselejteztük.

– Később szeretnénk azokat értékesíteni – osztotta meg honlapunkkal Vona Tímea, a művelődési ház, könyvtár és információs hely intézményvezető-helyettese.

Az átválogatással nem kis feladatra vállalkoztak, ugyanis a könyvtár állománya közel húszezer kötetből áll.

Mint megtudtuk, eddig az iskola egyik tantermében volt kialakítva a könyvtár. ­Néhány évig kis helyen voltak összezsúfolva., de a helyiség hosszú­ távon nem tűnt alkalmasnak.

Tavaly döntött úgy a képviselő-­testület, hogy a biblio­téka költözzön vissza a már felújított művelődési ház emeletére. Most itt működik a teleház is, ahol a lakosoknak irodatechnikai és internetszolgáltatást nyújtanak.

Vona Tímea bemutatta a fiataloknak szóló területet
Fotós: Ujvári László

– A felújított épület, új ­bútorzat nagyon sokat jelent. Sokkal jobb ilyen környezetben fogadni az olvasókat, nem utolsósorban a munkakörülmények is javultak – fűzte hozzá.

Egyetlen gond, hogy lépcsőzni kell, ha valaki szeretné meglátogatni a könyvtárat. Ez a többnyire idősekből álló­ ­olvasói körnek kevésbé előnyös. Azon dolgoznak, hogy elejét vegyék a problémának és akadálymentesítsék a könyvtár megközelítését.

A költözés sok feladattal járt, így eseménydúsan telt az elmúlt időszak. Az intézmény február elején nyitotta meg ­ajtaját a lakosok előtt. Az első­ visszhangok pozitívak, úgy tűnik, a helyiek örülnek a változásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában