Jászkunság

2018.02.12. 17:20

Mi kell egy jó falunaphoz?

Falunap, főzőverseny, író-olvasó találkozó. Vajon a kistelepüléseken milyen programokra lehet elcsábítani a közönséget? Mi lehet faluhelyen egy rendezvény sikerének a titka?

Fotó: Fodor Orsolya

Csataszögön például az olyan eseményeknek van sikere, ahol tombolát is húznak, tudtuk meg Oravecz Zsuzsanna Éva polgármestertől. Legutóbb például a karácsonyi bálon is nagyon várták a helyiek a sorshúzást, azt követően pedig észrevehetően csökkent a résztvevők létszáma.

– A falunap, a gyereknap népszerű, ezekre sokan eljönnek – mutatott rá a polgármester.

– A gyerekeket könnyű összehozni, nemrégiben például interaktív cirkuszi előadást tartottunk nekik, élvezték. A felnőtteket már sokkal nehezebb. A családi programok még azok, ahová mindenki eljön, ez összehozza az embereket, sok a gyerek Csata­szögön.

Tiszainokán két dolog vonzza igazán az embereket: a könnyed, szórakoztató estek és az étel. A legjobb, ha a kettő együtt jár.

– Falunkban hagyománya van a közös étkezéseknek, a lakomáknak. Nem sokfogásos menükre kell gondolni, inkább valamiféle bográcsban elkészített egytálételre – mondta Kiss Eliza polgármester.

– A paprikás krumpli, a csirkepörkölt nokedlivel és a tiszainokai „kanda bukháré” az, amit kínálunk a lakosainknak. Még többen látogatnak el a rendezvényekre, ha én vagyok a szakács, főzés közben ugyanis folyamatosan viccelődöm a gyerekekkel. Ezt a fiatalok rendkívül élvezik.

Vezsenyen két nagy rendezvényt tartanak az évben: a falunapot és a május elsejét. A programok sikerének pedig az a kulcsa, ha a vendégek ajándékban is részesülnek, mutatott rá Szabó Ferenc polgármester. Szeretik, ha közösen főznek, kapnak egy tál ételt, vagy a majálison pólót osztogatnak.

Tiszavárkonyban egyértelműen a falunap örvend nagy népszerűségnek. Nem elhanyagolható szempont persze, hogy ismert embereket is hívnak. Az elmúlt években a Vidám Színpad színészei zsűriztek a főzőversenyen.

– A nyugdíjasklubban is nagyon beindult az élet – mondta Hegedűs István polgármester.

– A gyerekek, fiatalok körében a sport a népszerű, a karate, a jóga és a tánc. Még a középkorúaknak kellene kitalálni valamit – mutatott rá a településvezető.

Tiszasülyön sokáig nemigen voltak programok, nem akadt sem szervező, sem érdeklődő. Ma már a településhez mérten széles programválaszték várja a helyieket.

Fotós: Fodor Orsolya

– Fontos, hogy tartsuk tiszte­let­ben az igényeket, nem lehet saját elképzeléseinket ráeről­tetni a lakosságra – mondja Balaton Mária, a tiszasülyi könyvtár és művelődési ház vezetője

– A könyvtárban is rendszeresen tartunk foglalkozásokat gyerekeknek. A felnőtteket nehéz kimozdítani faluhelyen, nyáron nem érnek rá, tavasszal veteményeznek, ősszel betakarítanak. Nincs minden­kit egyformán érdeklő rendez­vény, ezért beszéltetni kell őket, ki mit látna szívesen.

Közösen ötletelnek

– Meg kell hallgatni a helyiek elképzeléseit is – hangsúlyozta Balaton Mária.

– Ha van egy ötletem, kikérem a véleményüket. Ilyenkor ők is hozzá­tesznek egy-két gondolatot, így magukénak érzik, és el is jönnek. Sőt, a meg­valósításban is aktívan közreműködnek.

– Az is nagyon fontos, hogy mindig kedvesek legyünk az emberekkel, érezzék azt, hogy barátságos légkör veszi körül őket. Nyújtson igazi közösségi élményt nekik egy-egy program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában