szolnok/biharnagybajom

2018.02.16. 09:30

Olajbányászok emlékét kutatják Szolnokon

Egykor Szolnokot országszerte olajipari központként is ismerték. Bár ez elsősorban a város hírnevét öregbítette, valójában nagyon sok, az ország különböző tájáról érkezett embernek volt ebben érdeme.

Szathmáry István

A Kőolajkutatónak számos más településen is volt telephelye, amik között gyakori volt az átjárás.

Emellett a fúrósélet, ahogy annak idején ezt a világot nevezték, vándorélet volt, sok helyről kerültek hozzá a munkások. Egy részük idővel itt is telepedett le a megyeszékhelyen, például sokan jöttek közülük Biharnagybajomból, ahol egy időben telephelye is volt a cégnek.

Boldogult olajos koromban magam is nem egyet ismertem közülük, ezért is volt számomra kellemes meglepetés egy Kecskemétről érkezett megkeresés.

Somogyi László úr, Somogyi Imre egykori bajomi olajbányász fia, majd hosszú időn át szolnoki lakos tudatta, hogy szeretné megkeresni édesapja még Szolnokon élő egykori földijeit, munkatársait, azok leszármazottait.

– Régi történetről van szó, mondta bevezetésképpen Somogyi László.

– Biharnagybajomban még a háború utáni évben, 1946-ban találtak kőolajat.

– Onnan kezdve húsz éven át működött a Biharnagybajomi Fúrási Vállalat Bajomban illetve Mezőkeresztesen, majd Abony után Szolnokon, sok-sok embernek adva munkát, megélhetést. Nagyon sok sárréti (biharnagybajomi, nagyrábéi, sárrétudvarii, nádudvari) jött át az ottani dolgozók közül Szolnokra, Szegedre, Orosházára, Hajdúszoboszlóra.

– Bár jelentős részük utána az új helyen munkásszállón élt, s csak hétvégeken látta az otthonát, voltak, akik családostól költöztek többek között Szolnokra. Ez nem feledteti, hanem bizonyítja, hogy a háború utáni alföldi olajbányászatnak Biharnagybajom volt az egyik bölcsője.

– Ennek a történetnek, s benne apáinknak szeretnénk emléket állítani – mondja Somogyi úr.

Elmondása szerint az olajiparnak több helyen állítottak már emléket szerte az országban, most azonban eljött az ideje, hogy

szinte az utolsó órában – 2018. október 27-én – Biharnagybajomban is emlékművet avassanak az egykori olajbányászoknak.

Szeretnénk, ha minél többen állnánk körül a biharnagybajomi olajbányász emlékművet – mondja Somogyi László.
Forrás: Beküldött fotó

Emiatt is keresik a Szolnokra származott olajosokat, azok gyerekeit, unokáit. A kapcsolatfelvétel, a régi emlékek felelevenítése mellett az avatóünnepségre is várják majd őket.

Somogyi László azt is hozzátette az elmondottakhoz, hogy valójában nem csak az egykori aktív olajosokra számítanak, hiszen az ő soraikat már megritkította az elmúlt idő, hanem szeretnék, ha a szervezés alatt álló esemény, gesztus híre eljutna az olyan egykori bajomiakhoz vagy a leszármazottaikhoz, akik lehet, hogy teljesen más pályát választottak, de gyermekkorukban az édesapjuk, nagyapjuk vagy a bátyjuk révén kötődtek ehhez a hivatáshoz.

– Szeretnénk, ha minél többen állnák körül az emlékművet, amit idén októberben, a bányásznap környékén avatunk fel – zárta mondandóját Somogyi László.

Az érdeklődők a 30/370-8185-ös telefonszámon vagy a [email protected] e-mail-címen vehetik fel a kapcsolatot Somogyi Lászlóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában