SZOLNOK

2018.02.28. 10:05

A legendával, Puskás Öcsivel találkozhattak a szolnoki orvosok

Igencsak nagy becsben tartott fénykép érkezett a minap szerkesztőségünkbe. A szolnoki MÁV Kórház FC kispályás labdarúgócsapat tagjait ábrázolja a legendás Puskás Ferenccel. A fotó történetéről dr. Sepetyko Mihail, a Hetényi Géza kórház központi laborjának szakorvosa mesélt lapunknak, aki maga is az együttesben játszott.

Czakó Nóra

Dr. Sepetyko Mihail mutatja az egykori szolnoki MÁV Kórház FC kispályás labdarúgócsapat mezét

Fotó: Czakó Nóra

Ugyan a fénykép még csak szűk tizennyolc évvel ezelőtt készült, annak a története, hogy miért ilyen becses, sokkal régebbi időkre nyúlik vissza. És még csak nem is Magyarországon, hanem az egykori Szovjetunióban íródik a kezdete.

– Kisgyerekkoromban, amikor még általános iskolába jártam, egészen pontosan 1971-ben, játszotta búcsúmérkőzését Lev Ivanovics Jasin szovjet válogatott kapus.

– Az ellenfél csapatában játszott a szintén világhírű Bobby Charlton angol csatár is – emlékszik vissza a Fehéroroszországban született dr. Sepetyko Mihail, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Misa doki.

– Nagy sztárok érkeztek a Moszkvában megtartott mérkőzésre, amit a tévé is közvetített, akkor még fekete-fehérben. Megkérdeztem édesapámat, hogy melyikük a legnagyobb focista? A kapus vagy a csatár?

– Ő pedig azt mondta, hogy egyik sem, mert Puskás. Meglepődtem: ki az a Puskás? Magyar focista, ő a legjobb a világon, felelte.

– Akkor hallottam először Puskás Ferencről, és nem gondoltam volna, hogy egyszer majd közös fotón szerepelhetek a legendával – árulja el Misa doki, aki a labdarúgásban is jeleskedett. Zsinórban háromszor nyert a csapatával tornákon, 1981-ben és 1982-ben pedig még gólkirály is volt.

Dr. Sepetyko Mihail mutatja az egykori szolnoki MÁV Kórház FC kispályás labdarúgócsapat mezét
Fotós: Czakó Nóra

Teltek az évek és úgy hozta a sors, hogy 1988-ban Misa doki Magyarországra került. Amikor pedig 1998–99-ben megalakult a szolnoki MÁV Kórház FC kispályás labdarúgócsapata, kollégáival együtt rúgta a bőrt.

Az együttes tagja volt többek között dr. Tornyi János, dr. Abasiute Aniekan George és dr. Kelemen János is. Az öt plusz egy fős gárda a városi bajnokságban játszott, de csak egy szezont ért meg.

Ennek oka egyrészt az volt, hogy noha az első félidőket rendszerint megnyerték, a második játékrészre mindig elfogytak a csapattagok, hiszen el kellett rohanniuk ügyelni.

A szerkesztőségünkbe eljuttatott fotó a 2000. május 27-én, a Balatonon megtartott Magyar Orvosok Millenniumi Találkozóján készült. A Balaton Aliga elnevezésű tornán tizenhárom csapat és száznyolcvan orvos vett részt, az ország minden részéből.

A kezdőrúgást Gógl Árpád volt egészségügyi miniszter és Puskás Ferenc végezte el. Ők azonban nem játszottak, csak nézőként követték nyomon a mérkőzéseket.

Balról jobbra: dr. Tornyi János, dr. Sepetyko Mihail, dr. Abasiute Aniekan George, dr. Kelemen János (hátul) és dr. Csabai Csaba Puskás Ferenccel (elől)
Forrás: Beküldött fotó

A féltve őrzött fotón a már említett négy csapattagon kívül szerepel dr. Csabai Csaba is, aki nyugdíjazásáig a megye sportfőorvosa volt. A találkozó idején azonban már egy Balaton-parti településen élt családjával. Ő sajnos 2010-ben elhunyt.

– A Magyar orvosok lapjában meg is jelent egy cikk a millenniumi találkozóról, és az egyik fotón éppen én beszélgetek Öcsi bácsival. Oroszul szólt hozzám, ugyanis ismert néhány kifejezést, de egyébként sok nyelven értett.

– George-dzsal is szóba elegyedett, és amikor megtudta, hogy nigériai származású, nagyon dicsérte a nigériai focit. Szóval, egy igen érdekes találkozásban volt részünk, mely örökké kellemes emlék marad számomra – teszi hozzá.

Miközben Misa doki mesél, féltve őrzött kincseit is megmutatja, melyeket kórházi irodájában őrizget, bekeretezve, a falra kihelyezve. Többek között az említett cikket is.

– Az eseményen mindenki kapott egy, a találkozó emblémájával díszített pólót. George arra kérte a legendás focistát, hogy erre dedikáljon neki. Szerintem a mai napig őrzi otthon a bekeretezett ruhadarabot.

– Az én pólóm sajnos szétszakadt, így jobb híján a névjegykártyám hátuljára kértem egy aláírást. Valaki azonban olyan rossz tollat adott Öcsi bácsinak, hogy egyáltalán nem fogott.

– Így az aláírásnak csak a lenyomata látszódik a névjegykártyán – mondja, és valóban, erről mi is meggyőződünk.

A bekeretezett cikk mellett természetesen a névjegykártya is helyet kapott, örök emléket állítva a nem mindennapi találkozásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában