JÁSZFÉNYSZARU

2018.03.02. 19:00

Ötszáz munkahelyet biztosít a két új gyár Jászfényszarun

Az elmúlt év legnagyobb zöldmezős beruházása hazánkban, a német tulajdonú Thyssenkrupp Presta Hungary Kft. autóipari fejlesztése volt Jászfényszarun. Az ötszáz munkavállalónak álláslehetőséget biztosító két új gyárat a vállalat és a város képviselői Orbán Viktor miniszterelnök részvételével nyitották meg pénteken.

Banka Csaba

Orbán Viktor kormányfő jelenlétében, egy gombnyomással jelképesen is átadták az új gyárakat.

Fotó: Csabai István

Az autóipari beszállító cég gyárában világszínvonalú technológiával gyártanak ezentúl kormányrendszereket és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket. A német cég két évtizede van jelen Magyarországon, ahol a most megnyílt jászfényszarui gyárakon kívül még Győrben, Debrecenben és Budapesten van telephelye.

A két Fényszarun megépített gyárat összességében 33 milliárd forintos beruházással valósították meg, amihez a kormány 10,5 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást hagyott jóvá.

2010-ben még a legfőbb problémát a munkahelyek hiánya jelentette – mutatott rá beszédében Pócs János országgyűlési képviselő. Mostanra viszont már eljutott odáig az ország, hogy a teljes foglalkoztatás a cél. A Jászság gazdasági ereje és teljesítménye már így is figyelemre méltó, amelynek újabb jelentős hányadát adják majd a thyssenkrupp gyárai.

Az elkövetkező időszak a munkáról és az identitásról fog szólni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A megnyitón tartott beszédében kiemelte, hogy tavaly januártól harmincnégy új üzemet adtak át az országban, ezzel pedig 5811 új munkahely jött létre. Szerinte ez jelzi, hogy Magyarország az Európai Unió legversenyképesebb országai felé tart.

A versenyképesség erősödését jelzi az is, hogy egy olyan öt és fél ezres kisváros, mint Jászfényszaru a kormányzati támogatásokkal együtt tizenhárom ország hatvan helyszíne közül választották ki. A kormányfő rámutatott, hogy eddig jól teljesített a magyar gazdasági modell.

Versenyképes környezet, vonzó adórendszer és a szakképzés fejlesztése jellemzi ezt az utat – mutatott rá. A hazai gazdasági növekedés a negyedik legjobb az Európai Unióban. Az új cél pedig az, hogy a gyártóbázisok mellett a hazai cégek már a technológiafejlesztő tevékenységhez is kapcsolódhassanak.

Dr. Karsten Kroos, a Thyssenkrupp Components Technology üzleti területének vezetője kiemelte, hogy az autóipari üzletágba az elmúlt öt évben egymilliárd eurót fektettek be világszerte.

Jászfényszarun a legmodernebb gyártási technológiát telepítették, és az ötszáz embert foglalkoztató két üzem létrejöttével a legnagyobb európai gyártóbázisuk alakult ki. Ráadásul egy újabb gyárat adnak át még ebben az évben, Debrecenben is.

Azzal, hogy egyszerre két különböző gyárat építettek meg Jászfényszarun, munkájuk hatékonyságát szerették volna növelni, miközben költségeiket optimális szinten tudták tartani.

Fontos mérföldkőnek nevezte a cég életében Marc De Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Presta Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a gyárak indulását. A német vállalat hazai üzemeiben összesen mintegy ezer szakember dolgozott eddig, a jászfényszarui gyárakban pedig ötszáz új munkatársuk kezdheti meg tevékenységét.

A cégvezető köszönetét fejezte ki mind a magyar kormánynak, mind pedig az otthont adó település polgármesterének, nem utolsó sorban pedig munkatársainak.

A miniszterelnök a cég vezetőivel, illetve a térség képviselőivel közösen indította el jelképesen a gyárat.

Kiváló partnerség alakult ki

A kiváló partneri viszony kialakítását emelte ki Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester a megnyitóünnepségen. Kifejtette, hogy megtiszteltetésnek érzik ma is, hogy a világcég településüket választotta fejlesztése helyszínéül.

Megjegyezte azt is, hogy a beruházás helyszínéül szolgáló harminc hektáros területen túl továbbiak állnak rendelkezésre a város ipari parkjában. Elmondta, hogy az iparfejlesztés mellett szeretnének lehetőséget teremteni szakképző intézmények megjelenéséhez is a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában