Jászkunság

2018.03.19. 11:25

Rengeteg bosszúságot okozott a havas ítéletidő megyénkben

Balesetek, kidőlt fák, fennakadások a közlekedésben – a hétvégi rendkívüli időjárás megyénket sem kímélte. Vasárnap délután tizenötezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás is.

A szolnoki utcákat is hó, illetve jég borította be tegnapra virradóra. Képünkön Agócs Péter tisztítja a járdát

Fotó: Mészáros János

Jelentős munkát adott a téli időjárás megyénk tűzoltóinak. Vasárnap éjjeltől késő délutánig több mint hetven riasztás érkezett a katasztrófavédelemhez – mondta el honlapunknak dr. Szepesi Erika, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes szóvivője.

Elsősorban kidőlt fák, forgalmat akadályozó faágak, árokba csúszott járművek miatt érkeztek bejelentések. A 4-es főút Kisújszállást elkerülő szakaszán egy kisteherautó és egy személyautó ütközött össze. Utóbbi jármű egyik utasa könnyű sérüléseket szenvedett.

A 46-os főút Mezőtúr és Gyomaendrőd közötti szakaszán egy kamion, a 34-es főút Tiszafüred és Tiszaigar közötti szakaszán pedig egy személyautó csúszott árokba. Sérülés egyik esetben sem történt. A 31-es főúton, Jászszentandrás közelében az árokba, a tetejére borult egy személyautó. Egy ember megsérült.

Mezőtúr és Nagylapos között meghibásodott vonat utasait segítették a Szolnokról érkezett mentesítő vonatra átszállítani a mezőtúri egységek.

Kisújszálláson több fa is kidőlt a szombati esti viharban. A helyi önkormányzati tűzoltó-parancsnokságra szinte egész este egymás után érkeztek a riasztások.

Többek között az Északi Ipartelepen dőlt nagy méretű fa az úttestre, de a Bem utcában és az Apafi utcában is fenyő dőlt a nagyfeszültségű felsővezetékekre. A Rákóczi úti orvosi rendelőre is rádőlt egy fa, melyet tövestől csavart ki a nagy erejű szél.

A szombat esti vihar megyénk több településén áramszünetet is okozott. A hajnali órákban Túrkevén összesen kilencezer-nyolc fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás.

Vida Tamás, Túrkeve polgármesterének tegnap délelőtti információi szerint az ónos eső miatt mind a négy Túrkevére érkező elektromos vezetékszál megsérült.

A szolnoki utcákat is hó, illetve jég borította be tegnapra virradóra. Képünkön Agócs Péter tisztítja a járdát
Fotós: Mészáros János

Az E.ON más területről is rendelt oda munkaerőt, de egyes oszlopok megközelítése nehézségekbe ütközött, ugyanis a felázott talaj a nagy gépeket nem bírta el.

– Az orvosi ügyelet épületébe kértem aggregátort, így ott a fűtés biztosítható. Az ivóvíz- és a szennyvíztelepen vannak áramfejlesztők, ezek a szolgáltatások nem állnak le – nyugtatta meg a lakosokat a polgármester közösségi oldalán.

Varga Ivett, az E.ON sajtószóvivője tegnap délelőtt elmondta, az áramkimaradással leginkább érintett település Tiszaföldvár, Mezőtúr, Karcag, Öcsöd, Túrkeve és Törökszentmiklós voltak. Összesen tizenötezer fogyasztási helyen volt tegnap probléma.

A szóvivő hozzátette, a javítást hátráltatja, hogy a felázott, sáros talajú helyszínek sok esetben csak lánctalpas járművel voltak megközelíthetőek

Vasárnap délelőtt részleges áramkimaradás volt Kengyelen, Tiszatenyőn, Mezőtúron, Kunmadarason és Kenderesen, míg teljes áramkimaradás Örményesen, Kuncsorbán, Túrkevén, Kétpón, Tiszaföldváron, Kungyalun és Mezőhéken.

Két, Tiszatenyőt ellátó nagyfeszültségű villanyoszlop is kidőlt a szombat éjjel tomboló szélviharban. Az áramszolgáltató emberei megemelt létszámban egész vasárnap a helyreállításon dolgoztak. A település teljes területén emiatt nem volt tegnap áram.

Örményesen is egész napos áramkimaradást okozott a szombat esti hóvihar. A település határában leszakadt felsővezeték helyreállítását a vasárnap esti órákra ígérte az áramszolgáltató.

A szakemberek egész vasárnap – még lapzártánk idején is – dolgoztak a szolgáltatás helyreállításán, a megyei rendőr-főkapitányság pedig a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében folyamatos rendőri jelenlétet biztosított az áram nélkül maradt tizenkét településen.

Aki azonban megúszta a kellemetlenségeket, az kiélvezhette a hirtelen visszatért telet. Mint ahogy tették azt a képünkön látható családok a megyeszékhelyen, a Várkonyi téri szánkódombon.
Fotós: Mészáros János

Az időjárás a vonatközlekedésben is fennakadásokat okozott. Tegnap délelőtt a Kál-Kápolna–Kisújszállás vonalon, Kisköre és Kunhegyes között nem jártak a vonatok feljegesedés miatt – közölte a Mávinform.

Több órás késések is előfordultak térségünk vonalain: a gond a Budapest–Szolnok–Záhony és a Budapest–Szolnok–Békéscsaba vonalakat érintette leginkább.

A katonák is készenlétben álltak

A katonák segítségére is számíthattak a szélsőséges időjárásban az emberek. A Magyar Honvédség készenlétbe helyezte azokat a munkacsoportokat és haditechnikai eszközöket, melyekkel szükség esetén segíteni tudnak a bajba jutott állampolgároknak, valamint hatékonyan részt vehetnek a katasztrófavédelmi szakemberek munkájában is – írta a Honvédelmi Minisztérium a tegnap délelőtt kiadott közleményében.

A szolnoki honvédek is nagy erőkkel álltak készen arra az esetre, ha segíteniük kell a bajba jutott embereken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában