SZOLNOK

2018.03.13. 11:21

Szolnokra látogat a norvég Gertrude Cigányzenekar

Szerdán a TISZApART moziba érkezik a Gjertruds Sigøynerorkester, más néven a Gertrude Cigányzene-kar.

Bíró Zoltán

Gertrude Cigányzenekar

Forrás: Beküldött fotó

Koncertjük a róluk szóló film (A norvég Prímásnő) után lesz hallható, melyet a szolnoki származású Buda János készítette még 2014-es útjuk során.

A film az életükről, magyarországi útjukról, mindennapjaikról szól. A hét tagú zenekar a „nagy Norvégiában”, vagy ahogy ők mondják: a „hosszú Norvégiában” él Tromsótól egészen Oslóig, de mivel nem találtak egész Norvégiában cimbalmost, ezért innen kellet „importálniuk” valakit, méghozzá a magyar származású cigányzenészt, Bangó Ernestet, aki Budapesten a Lövölde téren lakik...

A tagok komolyzenével, jazz-el, norvég népzenével is foglalkoznak. Egyikük egy szimfonikus zenekar tagja, másikuk egy zenei konzervatóriumban tanít. De van jazz- és folk-zenész is közöttük. A nagyvilágban úgy ismerik őket, mint a „Gjertrud Cigányzenekara” és a világ egyetlen prímásnője is a csapatunkban található.

A zenekar közeli jó barátját, Buda Jánost kértük, hogy meséljen kicsit nekünk a zenekarról, hiszen szerkesztőségünkben senki sem tud norvégul.

– Honnan jött az ötlet, hogy dokumentumfilmet csináljon róluk?

– Ők kerestek fel, hogy csinálnék-e egy filmet a magyarországi útjukról. Egy héten keresztül forgattunk, rengeteg programjuk volt. Koncertek, zenekari próbák és persze városnézés! Imádják Budapestet és minket, magyarokat. Zenéinket, ételeinket és nyelvünket.

– A film elkészítését a Média Mecenatúra finanszírozta a Média Tanács javaslatára. Elmondtam a filmpályázat értékelő bizottságnak, hogy van egy hihetetlen ritka lehetőség: létezik egy norvég zenekar, akik imádják az országunkat, magyarul is tanulnak, imádnak idejárni és úgy beszélnek rólunk, magyarokról, mint a testvéreikről.

– Minden évben arra gyűjtenek, hogy itt Magyarországon nyaralhassanak, tanulhassanak és koncertet adhassanak. Szerencsére a bizottság azonnal rábólintott és még plusz pénzt is kaptunk rá.

„Itt úgy éreztem, hogy álmodok”

– Hogyan alakult meg a zenekar?

– A zenekar vezetője Gjertrud Økland (a prímás hölgy) – aki nem mellesleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre járt – gyűjtötte össze a tagokat. Régi barátok voltak, még egyetemi tanulmányaik során ismerték meg egymást.

– Fárasztó és monoton komolyzenei próbák után letévedtek Pesten egy kocsmába, ahol éppen cigányzenészek játszottak. Elragadta őket a temperamentum, a népzenei improvizáció és a zenészek mosolygós jókedve.

A Gertrude Cigányzenekar
Forrás: Beküldött fotó

– Ezután naponta lejártak és megfigyelték, hogy hogyan játszanak és kedvet kaptak hozzá, valamint a magyar zenéhez is. A tagok közül Helene Waage még magyarul is elkezdett tanulni és a magyar dalokat is ő énekli.

– Hogyan jött a szolnoki koncert ötlete?

– Nekem régi ismerősöm Demeter István a TISZApART mozi vezetője. Sűrűn szoktunk beszélgetni, hiszen ismeri a filmgyártási munkásságom. Én javasoltam neki a zenekarról szóló filmet.

– Ezután szinte azonnal jött az ötlet, hogy akár a filmvetítés után fel is léphetnének. Lászlónak ez annyira megtetszett, hogy azonnal megkezdtük a szervezést. Ő fizeti a zenekar utazását, szállását, cserébe ők pedig adnak egy koncertet.

– Mivel Szolnok a szülővárosom, így ez nagyon megtetszett a zenekarnak, örültek, hogy egy barátjuk szülővárosában léphetnek fel Magyarországon. Úgy érezték, hogy ezzel tisztelegnek a barátjuk előtt.

Különböző zenészekből és előadóművészekből áll a zenekar, de egy valami mindegyikükben közös: A magyar zene szeretete, ami összehozza őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában