INTERJÚ

2018.04.01. 15:20

A természet szépségeire hívja fel a figyelmet a kisújszállási madarász

Pabar Zoltánnal beszélgettünk, aki otthon van minden madaras témában, a természetfotózásban és a túravezetésben is.

Pabar Zoltán

– Hogyan lehet valakiből madarász, hogyan kezdjen hozzá az, akit érdekel?

– Madarász bárkiből lehet, aki kicsit is vonzódik a természethez. Ez egy szép hobbi, nem igényel különösebb előkészületeket, felkészülést: egyszerűen szeretni kell a madarakat és élvezni azok megfigyelését.

– Természetesen, ha valaki mélyebben bele szeretné ásni magát a témába, annak mindenképpen hasznos, ha elmélyül a különböző madárfajok meghatározásának ismeretében, élőhelyükről, viselkedésükről tanul.

– Ezeket a hasznos ismereteket az internet mellett számos madárhatározó könyv, madarakról szóló írás segíti már, de az is megteszi első lépésként, ha felvesszük a kapcsolatot a helyi természetvédelmi körrel és ott egymást segítve tanulunk kicsit a természetről.

– Miért lehet érdemes madarakat megfigyelni?

– A madarak megfigyelése általában nyugalommal tölti el az embert. Ilyenkor óvatosan megközelítjük az állatot, figyeljük mozgását, viselkedését. Egy szép, tiritarka színezetű madár, vagy egy olyan amit addig még nem láttunk megdobogtatja az ember szívét.

– Madarat megfigyelni bárhol lehet, de legtöbbször olyan élőhelyeken vannak nagyobb számban, ahová már eleve érdemes kilátogatnunk, a csend, a jó levegő miatt is.

Pabar Zoltán

– Kiből válhat jó madarász?

– Jó madarász abból válik, aki szereti őket és törődik is a madarakkal. Időt szán a megfigyelésükre, de tesz azért is, hogy a környezetében élő madarak is jól érezzék ott magukat. Általában egy madarász nem csak megfigyelő, hanem aktív természetvédő is.

– Mennyi szabadidő kell hozzá?

– Madarászni bárhol lehet ahol élnek madarak. Iskolába menet lehet figyelni a fecskéket, télen a szobaablakból az etetőn lévő kis madarakat. Időigényessé akkor kezd válni a dolog, amikor a lakhelyünkről ellátogatunk más tájakra is, ahol különböző élőhelyeken, más madárfajokat tudunk megfigyelni. Ezeket a túrákat viszont lehet úgy szervezni, hogy az egy családdal töltött kirándulás legyen vagy éppen a barátokkal egy aktív „semmittevés”.

– Mely eszközök azok, amelyek létfontosságúak egy madarásznak?

– Egy madarász hátizsákjából semmiképpen sem hiányozhat a távcső, a madárhatározó könyv. Ez a két dolog az, amit mindenképpen javaslok egy kezdő madarásznak is, hogy beszerezze. Ha már kezdünk belejönni a dologba, akkor jönnek a komolyabb beruházások: csak jó lenne még közelebbről látni azt a madarat, ezért kellene egy spektív állvány, de ha már ott van a madár a közelben, akkor le is kellene azt fotózni, szóval egy fényképezőgép is hasznos olykor-olykor.

Egy lencse végre kapott Jégmadár
Fotós: Pabar Zoltán

– Mi kell ahhoz, hogy valakiből jó megfigyelő legyen?

– Ahhoz hogy valakiből jó madármegfigyelő legyen, leginkább az kell, hogy szeresse csinálni amit hobbiként magának választott: járjon ki rendszeresen madarászni, figyelje meg a lakóhelye madárvilágát.

– Évek alatt olyan rutint szerezhetünk a fajok meghatározásában, hogy már határozó könyv nélkül is biztosan beazonosítjuk az adott madarat.

Sárgarigó a természetben
Fotós: Pabar Zoltán

– Tapasztalható-e változás a madarak viselkedésében a fura időjárás miatt?

– Az elmúlt években rendszeresen tapasztalható az, hogy a vonuló madarak közül több megpróbál áttelelni. Ez a hosszúra nyúló ősznek és az enyhe télnek köszönhetően néha sikerül is, de emiatt egy olyan változás indulhat el egyes madarakban, hogy meg sem próbálnak elvonulni.

– Sajnos sokszor pórul járnak. Egy kései tél is megviccelheti a korán visszatérőket, mint az idei évben: mindenki emlékszik még a két héttel ezelőtti havazásokra, amikor már javában zajlott a madarak vonulása. Gólyák, rigók maradtak táplálék nélkül, viszont itt jöttek képbe a madarászok és természetvédők: egy kis odafigyeléssel élelemmel lehetett kínálni a bajban lévő madarainkat.

Gyönyörű kép egy Rétisasról
Fotós: Pabar Zoltán

– Bármilyen jó tanács azoknak, akik szeretnék magukat ebben kipróbálni?

– Ha valaki madármegfigyelésre adja a fejét én azt javaslom, hogy keresse meg a helyi természetvédelemmel foglalkozó egyesületet, akinek a tagjai között általában vannak madarászok is. Sokkal könnyebben megy a tanulás egy tapasztalt madarásszal. Ha nincs a faluban ilyen közösség, akkor megye szinten biztosan megtalálhatjuk a Magyar Madártani Egyesület helyi csoportját, akik szívesen állnak rendelkezésére minden madárbarátnak.

Pabar Zoltán nemrég egy Kisújszállásra tévedt feketetorkú szürkebegyet is lencsevégre kapott, sőt még videót is készített, ezt itt nézhetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában