4-es főút

2018.04.11. 17:30

Halálútként emlegetik a Szolnok megyén is átfutó 4-es főutat

Elkészítette a magyarországi halálutak listáját a Vezess.hu, a Központi Statisztikai Hivataltól kikért adatok alapján. A lajstrom a halálos, súlyos vagy könnyű sérüléssel járó balesetek száma alapján állt össze. Ebből kitűnik, hogy a 4-es főút és az M1-es autópálya a legveszélyesebb hazai közút.

Czakó Nóra

Tavaly november 25-én három ember vesztette életét a 4-es főút elkerülő szakaszán, ahol egy román kisbusz és egy autóbusz ütközött össze

Fotó: Mészáros János

Az ország harminc legveszélyesebb útjából nyolc elsőrendű, azaz kiemelten fontos főút. A halálos tragédiák számát összegző listán az első két helyen is főút található: a 4-es és a 6-os.

Az ország összes útja közül a megyénket is átszelő 4-es főúton történt a legtöbb baleset 2016-ban, ez szám szerint 187-et jelent. Ebből 13 halálos, 46 súlyos, 128 pedig könnyű sérüléssel járó volt. Míg a második helyen álló M1-es autópályán is „csak” 129 baleset történt, ebből 10 halálos, 35 súlyos, 84 könnyű sérüléses.

A listáról megkérdeztük a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatát, szerintük baleseti gócpontokról megyénkben nem beszélhetünk.

– Félrevezető lehet egy kereszteződésben történt sérüléses balesetek számát vizsgálni, hiszen anyagi káros balesetek is történnek, amelyeket viszont nem jelentenek minden esetben a rendőrség felé. A rendelkezésünkre álló számok vizsgálata nem feltétlenül a valóságot tükrözné – mondta honlapunknak Szabó Zita, megyei rendőrségi sajtószóvivő.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból kitűnik, hogy a 2016-os évhez viszonyítva tavaly a balesetek száma Heves megye után szűkebb hazánkban emelkedett a legnagyobb mértékben. Tavaly 9,5 százalékkal nőtt a balesetek száma az előző évhez képest.

2017-ben 32 baleset követelt halálos áldozatot, 207 járt súlyos, 361 pedig könnyű sérüléssel. Az előző évhez képest a halálos balesetek száma tízzel emelkedett, a súlyos sérülést okozóké 6,2 százalékkal, a könnyű sérüléssel végződőké pedig 9,1 százalékkal nőtt. A tavalyi év legkomolyabb balesetei közül kettő a 4-es számú főúton történt.

Július 19-én egy személyautót vezető negyvenéves, rákóczifalvai férfi Szolnok felé haladt a gyér forgalmú, kétszer kétsávos úton. Egyszer csak fékezés nélkül áttér a menetirányával ellenkező oldalra, ahol belecsapódott egy mikrobuszba.

Az ütközés ereje akkora volt, hogy sem a negyvenéves sofőr, sem a vétlen járművet vezető ötvenkilenc éves törökszentmiklósi férfi nem élte túl a balesetet. A helyszínelés során kiderült, hogy a személyautó sofőrje szándékosan hajtott neki gépkocsijával a másik járműnek. A férfi szerelmi bánatában lett öngyilkos.

Tavaly november 25-én három ember vesztette életét a 4-es főút elkerülő szakaszán, ahol egy román kisbusz és egy autóbusz ütközött össze
Fotós: Mészáros János

 

November 25-én Szolnokon, a 4-es főút elkerülő szakaszán, a Szent István hídnál történt halálos baleset. Egy román kisbusz előzés közben frontálisan összeütközött a nagyobb autóbusszal, amelybe aztán hátulról belecsapódott egy személygépkocsi. Utóbbiban senki nem sérült meg, a kisbusz utasai közül azonban hárman életüket vesztették. A balesetnek további nyolc könnyű és négy súlyos sérültje volt.

Tavaly közel negyvenen vesztették életüket az utakon

A legfrissebb statisztikai adatokból az is kiderül, hogy tavaly a balesetekben a 2016-os évhez képest 12 százalékkal többen, 810-en sérültek meg, közülük 241-en súlyosan, 531-en pedig könnyebben. A halálos áldozatok száma kilenccel (38-ra) emelkedett, a súlyosan sérültek száma 11 százalékkal, a könnyebben sérülteké 12 százalékkal nőtt.

A balesetek 94 százalékát a járművezetők okozták, leggyakrabban a sebesség nem megfelelő megválasztása (34 százalék) és az elsőbbség meg nem adása (26 százalék) miatt következtek be. A balesetek 3,8 százalékát a gyalogosok figyelmetlensége idézte elő.

Az adatok arra is rávilágítanak, hogy ittas állapotban 45 balesetet okoztak, 13 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az ittasan okozott balesetek aránya (7,5 százalék) kisebb volt az országos átlagnál (8,5 százalék).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában