SZOLNOK

2018.04.16. 19:58

A zöldhagyma a sláger Szolnok megye piacain

Egyre több primőr csábít vásárlásra a piacokon. A fólia alatt nevelt zöldfélét kevéssé érinti az időjárás változékonysága, a hirtelen beköszöntött tavasz – sőt, kora nyári idő – a szabadban nevelt kerti növények érését is meggyorsította.

Kovács Berta

Fehérné Csiki Ágnes szerint a hagyma mellett a retek is nagyon kelendő mostanság.

Fotó: Kovács Berta

Akad már friss hazai petrezselyem a levesbe, a savanyúságot fejes salátára cserélhetjük, a külföldről behozott karalábé mellett pedig feltünedeznek már az itthoni fóliák alatt nevelt kis fejek is. Az igazi sláger azonban a friss zöldhagyma és a piros retek.

Barna Istvánné majd mindennap leszalad a piacra, hogy friss zöldfélét vagy gyümölcsöt vásároljon. Mint mondja, zsenge zöldhagymát mindig vesz, a gyerekei és a férje is imádja.

Az ára is csökken, eleinte még 250-280 forintot is elkértek egy csomóért, most már akár 120 forintért is hozzájut szépekhez, különösen, ha a kistermelő sietne már haza. Beszélgetésünkkor épp friss sóska után kutatott, idén most ennének először.

Zöldhagymából az utóbbi napokban akad is bőséges választék, az apró, harmatgyenge kis száraktól a testesebb darabokig, több őstermelő kimondottan hagymából felpakolva érkezett a piac­ra. Több eladó is megerősítette, a primőrök közül egyértelműen ez most a sláger, ezt viszik leginkább.

Kelendő a hónapos retek is, melyből szintén akad már választék, a fólia alatt szépen fejlődött.

A zagyvarékasi Magdolna is ott árulja szokott helyén a kertjében megtermett finomságokat. A zsenge szabad­földi édes hagymát sokan viszik csomónkénti 170 forintért, szép és jóízű.

Egy hete tudták először szedni, innentől folyamatosan árulja – egész évben változatlan áron. Van spenótja is, múlt héten pedig sóskát kínált vevőinek, ami el is fogyott. A retket persze hidegfólia alatt nevelte, január végén ültette, most már szép.

Fehérné Csiki Ágnes eladó is azt tapasztalja, hogy most a zöldhagyma az, amit nagyon visznek, a retek és a saláta is kelendő, bár kevésbé.

Fehérné Csiki Ágnes szerint a hagyma mellett a retek is nagyon kelendő mostanság.
Fotós: Kovács Berta

A szajoli Gulácsi László szerint a salátát még óvatosabban vásárolják. Az idősek viszont kedvelik és viszik tőle az áttelelő zeller zöldjét. Sokan keresik a hazai karalábét, de abból még nagyon kevés van a piacon.

Fazekas Béla őstermelő Tiszakécskén gazdálkodik, de Szolnokon árul. Nála akad fólia alatt termett karalábé is, fejenként 200 forintért. Retket, hagymát ő is árul, a salátája pedig már a délelőtt közepére el is fogyott.

Hazai – természetesen még fűtött üvegházban és fólia­sátor alatt nevelt – paprikát, valamint paradicsomot azonban még keveset találni. Ha mégis akad valamelyik standon például magyar tv-paprika, meggondolja az ember, hogy megadja-e érte a kilónkénti 1400-1600 forintot. Annál is inkább, mivel kaliforniai paprikát szerencsés esetben már 600 forint körüli áron is találhat.

Paradicsomból többnyire fürtös fajtát találni. A nagykereskedőktől beszerzett hazai fóliás vagy melegházas termés mellett import paradicsom is akad, az áruk között egyelőre nincs sok különbség, még mindkettő elég drága.

Több kereskedő azt is elárulta, hogy bár nem most van a fő idény, a primőrök mellett sokan keresnék az olcsóbb banánt. Ha lenne. De kilónként 450 forintnál kevesebbért nemigen találni, leginkább 500 forint. Egyébként sem sok akad e gyümölcsből.

Bőven találunk palántát is

Érdemes kilátogatnia a piacra a kerttulajdonosoknak is: válogathatnak már palántából is a különböző fajta paradicsomoktól kezdve a paprikákon át a karalábéig, de akad cukkini vagy fűszer­növény is.

Szabó Sándor termelő például Abonyból hozza át az eladni való zsenge növénykéket. Paradicsomból ő is több fajtát kínál, mellette többek között zellert, karalábét.

Mint elmondta, érdeklődtek már nála paprika felől is, bár azt a szabadban április végén, május elején érdemes elültetni. Ha valaki most vesz, remélhetőleg fólia alatt neveli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában