ABONY

2018.04.19. 09:30

Évezredes, római kori leleteket találtak Abonyban

Még az Alföldön is ritkaságszámba menő lelet került elő tavaly a földből Abonyban. A szarmata edénytöredékek között egy őrlőkő is napvilágot látott – tudtuk meg Markó Ferenctől.

Hartai Gergely

A város helytörténetét kutató szakember elmondta, az egykori állatkert területén víziközmű-építés közben a munkagép fordította ki a történelmi kőmaradványt.

– A szarmata edényeket többek közt szürke anyagukról és jellegzetes mintázatukról lehet megismerni. Eléggé megkopott állapotú a lelet, az viszont egészen biztos, őrlőkőről beszélhetünk – elemezte ritka tárgyát a kutató.

A szarmaták még a hunok időszakát megelőzően éltek a térségben.

– Lovas nomád népként tartjuk számon őket. Jelentős részük egyébként a Római Birodalom szolgálatában is állt. Sokan közülük katonáskodtak ott, vagy éppen a birodalomba szegődött szolgálóként élték mindennapjaikat – avatott be a részletekbe.

A kutató szerint Abony és környéke viszonylag gazdag az ősi nép leletanyagaiban.

– Szarmata maradványokat és sírokat a régi 4-es út környékén, például homokbányászat közben is találtak már. Sokszor azonban az építkezések tönkretették a sírokat, és nem sikerült teljes egészében feltárni őket – mutatott rá.

Megtudtuk, szarmata leletek szempontjából Abony fontos lelőhely, habár ez általában az egész Alföld területére igaz, bővelkedik a nemrég felleltekhez hasonló „kincsekben”. A különleges kőlelet további sorsáról Markó Ferenc elárulta:

– Most még otthon őrzöm az őrlőkövet, szeretném azonban a helyi falumúzeumnak felajánlani azt – összegezte a település történetének lelkes szakértője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában