Tiszazug

2018.04.19. 16:30

Gombbal lassíthatják a forgalmat a gyalogosok a Tiszazugban

Bevált a „nyomógombos forgalomlassítás”. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. célja a forgalomtechnikai eszközök telepítésével az volt, hogy a lakott területen kívüli autóbusz-megállóhelyek gyalogosforgalmát biztonságosabbá tegye.

Joó Zsuzsa

Ilyen gombbal lehet hatvanra lassítani a forgalmat

Fotó: Joó Zuzsa

Ezek a buszvárók ugyanis mind nagy forgalmú közutak mellett találhatók. A társaság a megállóhelyek környezetében úgynevezett változtatható jelzésképű táblákat telepített, összesen öt helyszínen: a 32-es főúton, Szolnokon, illetve Szászbereknél, valamint a 442-es főúton, Martfűnél, Tiszaföldvárnál és Kunszentmártonnál.

A forgalomlassító eszközöket a gyalogosok nyomógomb segítségével aktiválhatják. Az autóbusz-megállóhelyek közvetlen környezetében ilyenkor a táblák „60 km/h sebességkorlátozás” értéket jeleznek a járművezetők részére.

A Közút elsősorban azokon a helyszíneken szerelte fel ezeket a készülékeket, ahol nem tudtak zebrát felfesteni az útra, mert ehhez nem voltak adottak a jogszabályi, műszaki feltételek, illetve csak időszakosan járnak arra gyalogosok (például műszakváltáskor).

Ilyen gombbal lehet hatvanra lassítani a forgalmat
Fotós: Joó Zuzsa

Figyelembe vették ugyanakkor a lakossági igényeket és az adott útszakasz forgalmi-baleseti helyzetét is. Tapasztalatok szerint a készülékek beüzemelése óta jóval kevesebb baleset történt a helyszíneken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában