TISZAFÜRED

2018.04.19. 19:53

Három könyvet írt pályafutásáról az életműdíjjal kitüntetett Vajkó Ferenc

Bár nem a Tisza-tó parti kisváros szülöttje, az elmúlt hat évtized erős szálakkal köti a településhez Vajkó Ferencet. A legtöbben a takarékszövetkezet egykori elnökeként ismerik, ettől azonban jóval több lakozik benne. Tagja volt az eredményes sakkcsapatnak, könyvet írt, családfát kutat. Sőt, kevesen tudják róla, de műkedvelő is.

Ujvári László

Vajkó Ferenc sáros ki faluként is látta még Füredet

Fotó: Ujvári László

Vajkó Ferenc kapta meg nemrég a város egyik legrangosabb kitüntetését, az életműdíjat. Az elismerés gazdája igazi régi vágású ember. Olvas, tájékozódik, kutat. Fontosak számára az emberi értékek: a tisztelet, a becsület, az adott szó.

– Olyan környezetben nőttem fel, ahol ha valaki nem tartotta magát ezekhez az értékekhez, azt kiközösítették. A Jászságból kerültem Tiszafüredre – kezdte az 1938-as születésű Ferenc. – Tisztelni a másikat, az idősebbeket, a szülőket. Ezt hoztam otthonról – fűzte hozzá.

Tanulmányai után, a hatvanas években mint a Magyar Nemzeti Bank hitelügyi előadója került Tiszafüredre. Motorkerékpárral járta a környék településeit. A füredi járás akkoriban jóval szegényebb volt, mint amihez a Jászságban hozzászokott. Elődei, kollégái például menekültek onnan.

– Sáros kis falu volt akkoriban Tiszafüred, magam is csak ideiglenes állomásként tekintettem rá – emlékezett vissza a hatvanas évekbeli Füredre. Felidézte Tóth József professzor megállapítását is.

– Eszerint a térség akkoriban fejletlen, gazdátlan terület volt. Messze a környező megyék nagyvárosaitól, megyeszékhelyektől. A jobb sorsa érdemes térség aztán nagy léptékű fejlődésnek indult, ő pedig ott maradt.

– A hetvenes évek elején orvosi rendelő, társasházak, strandfürdő, gyárak és gimnázium épült a nagyközségben. A szeme láttára vált Tiszafüred sáros kis faluból nyüzsgő várossá.

– Megvolt a lehetőségem, hogy Szolnokra vagy Debrecenbe menjek tovább, de inkább maradtam – mesélte tovább Vajkó Ferenc. Döntésében szerepet játszott az is, hogy ott ismerte meg feleségét, megállapodott.

Vajkó Ferenc sáros ki faluként is látta még Füredet
Fotós: Ujvári László

Bár szeretett a nemzeti banknál dolgozni, a helyzet megváltozott. Egy idő után bizonytalanná vált a füredi fiók megmaradása. Eleget téve egy megkeresésnek, a váltás mellett döntött.

A takarékszövetkezetnél helyezkedett el, ahol elnök-ügyvezetővé választották. Feladata volt egy stabil, jól gazdálkodó, tőkeerős pénzintézet kialakítása. A sok munka végül meghozta gyümölcsét. Az 1990-es évektől megyei szinten és országosan is kiemelkedő eredményeket produkált az általa vezetett takarékszövetkezet.

– Ahhoz, hogy egy bank érvényesülni tudjon, elengedhetetlen a jó kapcsolat a térség szervezeteivel, intézményeivel – magyarázta Vajkó Ferenc, minek köszönhető markáns közéleti szerepvállalása.

– Nevéhez fűződik például, a térség települései közötti párbeszéd és együttműködés szorgalmazása. Az ezredforduló után ő kezdeményezte a Takarékszövetkezet előtt található térplasztika kialakítását.

Munkahelyéről, annak történetéről és családjáról három könyvet írt. Aktív tagja volt a Magyar Nemzeti Bank Szolnok megyei és Tiszafüred községi sakkcsapatának. A sport szeretete gyerekkorában kezdődött.

Mint mondta, életét szolgálatnak, munkáját kötelességnek tekintette, éppen ezért részt vett mindenben, amiben csak lehetősége nyílt. Magát teljesítményorientált embernek tartja, mely a magánéletben és a sportban is célravezető tulajdonság.

Vallja, az 1745-ös redemptio egyik sarkalatos vagy talán legfőbb üzenetét: „Ne mástól várj segítséget. Segíts magadon, és az Isten is megsegít.”

– Nem az számít, honnan jöttem, hanem, hogy mit tettem le az asztalra – fogalmazott. Közel hatvan éve él Tiszafüreden, így magát füredinek, de származását illetően jásznak vallja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában