Jászkunság

2018.05.10. 13:53

Csak hisszük, hogy lejárt a postaládák ideje

Az utcák nosztalgikus dísze a pirosra festett levélgyűjtő szekrény. Talán hiányozna is sokunknak, ha egyszer csak eltűnnének a közterületekről. Ettől azonban nem kell tartani: a ládákat még akkor is kötelező a postának működtetni, ha abba már esetleg évek óta nem dobnak bele leveleket, képeslapokat.

Joó Zsuzsa

Szelevényen, bár van postahivatal, a postaládát is sokan használják

Fotó: Mészáros János

– Kézzel írt levél? Nem is tudom, mikor írtam olyat utoljára… – gondolkodik hangosan a szolnoki Závogy Tiborné. Az asszony azt mondja, ma már minden ismerősének e-mailt küld vagy közösségi oldalon tartja vele a kapcsolatot. Ha pedig azonnali választ vár, telefonál

Egy magányos, Barack utcai postaláda mellett veszteglünk. Az az érzésünk, hosszú hónapokat kellene várni ahhoz, hogy valaki bedobjon oda valamit – és ez lehet, hogy így is lenne. Ennek ellenére a szekrényt mindennap ürítik. Ha van benne levél, ha nincsen.

Nem pusztán feltételezés, hogy jóval kevesebb papírlevelet írunk egymásnak, mint tettük azt évekkel ezelőtt. 2016-ban 625 millió levelet kézbesített a szolgáltató, ami soknak tűnik.

Csakhogy ez a szám korábban, az e-mailek előtti időkben még több volt. Ennek ellenére a Magyar Posta ma is országosan csaknem 8500 közterületen elhelyezett levélgyűjtő szekrényt működtet.

Ennek megvan az oka: a piros ládák üzemeltetését törvény írja elő. Azaz a posta számára kötelező minden településen levélgyűjtő szekrényt üzemeltetni, a 7000 lakosságszámot meghaladó településeken 7000 lakosonként egyet.

A csaknem 8500 közterületen üzemeltetett eszköz így több is, mint amire a jogszabály kötelezi a postát. A levélgyűjtő ládák fele kisebb településeken található, 41 százaléka a nagyobb városokban és 9 százaléka a fővárosban.

Megyénkben összességében nincsen túl sok: a 8500 3,5 százaléka található itt. A levélgyűjtő szekrényeket mindenhol minden munkanap üríti a posta. Tiszainokán is. Itt arról beszélnek a helyiek, hogy állítólag tesztleveleket dobnak be esetenként a ládába.

Szelevényen, bár van postahivatal, a postaládát is sokan használják
Fotós: Mészáros János

Így ellenőrzik, hogy jól dolgozik-e a helyi kézbesítő. Ha napokig-hetekig nem ér a tesztküldemény a címzetthez, biztos, hogy gond lehet a folyamatban valahol. A faluban egyébként mobilposta működik pár órán keresztül, ha erről a lakos lemarad, a ládát használhatja csak – és használják is, más megoldás nem lévén.

Szelevényen fél 4-ig van nyitva hétközben a postahivatal reggel 8 órától. Annak, aki dolgozik, esélytelen zárásig odaérnie ügyet intézni. Itt ezért kézenfekvő a piros láda használata.

Persze, ez csak levélfeladáskor jöhet szóba, csekkek befizetésekor nem. A posta tapasztalatai szerint egyébként leginkább városokban, turisztikai látványosságok környékén, nyaralóhelyeken népszerűek leginkább a ládák – mert üdvözlő képeslapokat még szeretünk feladni.

A bolha és a postáskisasszony

A levélszekrényekhez, postai szolgáltatásokhoz számos történet, legenda kapcsolódik. A háború előtt köztudott volt egy vidéki postáskisasszony olthatatlan kíváncsisága.

Gyanították, hogy felbontja a leveleket, ezért két ügyfél elhatározta, hogy próbára teszik. Egyikük azzal a szöveggel küldött levelet a másiknak, hogy egy bolhát is tett bele, de üresen küldte el. Ezzel szemben megérkezésekor csodák csodájára már volt benne egy bolha… Sz. I.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában