NEM FIZETNEK

2018.05.14. 11:30

Megszűnhet az éjszakai orvosi ügyelet Rákócziújfaluban?

Öt hónapja nem fizet a rákócziújfalui önkormányzat az éjszakai orvosi ügyeleti ellátás után a Tiszazugi Önkormányzati Társulásnak. Ha nem rendezi tartozását, május 15-től megszűnhet a szolgáltatás a településen.

Joó Zsuzsa

olnár Bálint reméli, nem hozza olyan helyzetbe Újfalu a saját lakóit, hogy ne legyen éjszakai orvosi ügyelet a településen

Fotó: Mészáros János

A Tiszazugi Önkormányzatok Társulása szervezi és koordinálja már 2004 óta az éjszakai orvosi ügyeletet Kunszentmárton járásban – valamint további három településen is. Korábban az önkormányzatok maguk szervezték mindezt, saját orvossal.

– A működtetésre nyílt közbeszerzést kellett kiírnunk, az akkor nyertes cég a kezdetek óta végzi az ügyeleti munkát – mondja Molnár Bálint, a társulás elnöke.

Szerinte az éjszakai ügyeleti rendszer összességében zökkenőmentesen és jól működik. Nem csoda, hogy később Kengyel és Rákócziújfalu is csatlakozott a „maghoz”, a már bejáratott rendszerhez.

– Bár kapunk az ügyeleti feladatok ellátására állami finanszírozást, ennyiért a szolgáltatók nem vállalják el a munkát. Ezért minden részt vevő önkormányzatnak e célra lakosonként negyven forintot kell befizetnie havonta. Ez például Öcsödnek havi 160 ezer forintot jelent.

Csakhogy – mint kiderült – akadtak-akadnak „renitens” önkormányzatok, melyeknek finoman szólva is nehezen megy a havi rendszeres utalás. A két önkormányzat pedig éppen a két új tag: Kengyel és Rákócziújfalu.

Fontos tudni, hogy miután az ügyeleti szolgáltatónak szerződése a Tiszazugi Önkormányzatok Társulásával van, így a társulás rendezi a számlát, nem külön-külön az önkormányzatok. A társulásnak akkor is ki kell fizetnie minden hónapban a szolgáltatónak a havi összeget, ha valamelyik település nem utal.

– Bevételünk csak a tagdíjakból származik. Szerencse, hogy más forrásból maradt a társulás kasszájában pénz, a hiányzó összegeket ez idáig ebből fedeztük – árulja el Molnár Bálint.

Kengyel mára már rendezte elmaradását, nem úgy Rákócziújfalu. Ez amiatt veszélyes, mert a társulás a nem fizető önkormányzat miatt a jövőben nem tudja kiegyenlíteni teljes egészében a szolgáltatási díjat, ezzel veszélybe kerülhet a szolgáltatás további végzése az egész érintett térségben.

Molnár Bálint reméli, nem hozza olyan helyzetbe Újfalu a saját lakóit, hogy ne legyen éjszakai orvosi ügyelet a településen
Fotós: Mészáros János

– Rákócziújfalu kezdettől fogva csak noszogatás után fizet – öt hónapja már úgy sem. Tartozása mára elérte a félmillió forintot – árulja el a társulási elnök. Molnár Bálint úgy érzi, nem megoldás, hogy az önkormányzat semmiféle hivatalos levélre nem válaszol.

– Ha megkeresne a polgármester, hogy üljünk le, beszéljük át a dolgokat, gondoljuk át a fizetési ütemezést, talán előbbre járnánk. Sajnos azonban még idáig sem jutottunk el – fűzi hozzá Molnár Bálint, aki úgy döntött, kezdeményezni fogja az éjszakai orvosi ügyelet felfüggesztését Rákócziújfaluban, május 15-ei hatállyal.

– Remélem, a nyilvánosság segít abban, hogy belássa Rákócziújfalu önkormányzata a rendszeres fizetési kötelezettségét. Úgy gondolom, nem hozhatják olyan helyzetbe a lakosaikat, hogy ne legyen rendszeres éjszakai orvosi ügyelet a településen – hangsúlyozza a társulás elnöke.

A témával kapcsolatban honlapunk megkereste a rákócziújfalui önkormányzatot is. Dr. Hegedűs László jegyző annyit mondott, természetesen szándékukban áll kifizetni tartozásukat, sőt, egy részét azonnal át is utalják a társulásnak.

Nem egyszerű az elválás

A közös orvosi ügyeletből származó problémák nem példa nélküliek a megyében. Korábban Abádszalók és Tiszabura esetében például éveken keresztül nem sikerült dűlőre jutni, pedig már bíróságra került az ügy.

Abádszalók azért szeretett volna végleg elszakadni Tiszaburától, s önállóan ellátni az orvosi ügyeletet, mert a másik település több millió forintnyi tartozást halmozott fel. Csakhogy nem olyan egyszerű a válás.

Bár Abádszalók önkormányzata felmondta a szerződést, hatóságilag kötelezték arra, hogy továbbra is biztosítsa az ellátást. Hiába döntött úgy egyhangúlag az abádszalóki képviselő-­testület, nem tudta felmondani a feladatellátási megállapodást Tiszaburával.

Pedig a kötelezettségek meg nem térítése nem csupán az orvosi ügyeleti feladatellátást, hanem lassan már Abádszalók működőképességét is veszélyeztette. Ennek ellenére a továbbiakban hatósági szolgáltatóként rendelték ki a szalóki orvosi ügyeletet Tiszaburára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában