VÉRSZÍVÓK

2018.05.05. 11:20

Szenved a megye a szúnyogoktól, önerőből irtanak a települések

Szenved a szúnyogoktól a megye. Míg a központi gyérítés ide nem ér – ami legkorábban május második felében várható –, az önkormányzatoknak maguknak kell finanszírozni a több százezer forintos irtásokat.

Munkatársainktól

Még mindig sokan panaszkodnak a rengeteg szúnyog miatt

Forrás: Shutterstock

Az a település, amely nem tudja ezt kifizetni, vagy vár, vagy soron kívüli irtást kérhet a katasztrófavédelemtől.

– Nagyon dühös vagyok – árulja el érzelmeit Szöllősi József, Szajol polgármestere. – Községünk körbe van véve folyó- és állóvizekkel, erekkel és pangókkal.

– Manapság élhetetlen a település a szúnyogok miatt – mondja a polgármester. – Eleve a földi ködölős gyérítés a meghirdetetthez képest két nappal később történt. A repülőgépes légi permetezésről pedig annyit, hogy a hónap elején elhúzott a fejünk felett, jó magasan egy gép, azóta azt sem láttuk.

– A korábbi években az is gyakrabban repdesett. Akkor volt is eredmény. Most semmi! Azon gondolkozunk, hogy nem fizetjük ki az idei szúnyoggyérítési szolgáltatást, mert esetünkben az eredménytelen volt.

– Persze, mostanság a helyiek sokasága az én véremet szívja, én viszont tényleg sajnálom a szajoliakat és a községbe látogatókat, hogy kívülálló okok miatt elviselhetetlen helyzettel kell szembesülniük – szögezte le Szöllősi József.

Cserkeszőlőn is irtottak már saját forrásból, de ezen a hétvégén itt is meg kell ismételni. Ma kora este is gyérítik a szúnyogokat a belterületi részeken, valamint a külterület sűrűbben lakott szakaszain. Az önkormányzat a munkálathoz beszerzett egy nagy teljesítményű ködképző gépet, melyet egy kft. működtet majd.

Az üzemeltetéshez szerződést kötöttek egy egészségügyi gázmesterrel, akinek a felügyelete mellett zajlik majd a szúnyog­gyérítés. Emellett megigényelték a központi szúnyogirtást is.

Kunszentmártonban sem várnak a katasztrófavédelemre: a földről irtottak már, de jövő hétfőn és pénteken ezt megismétlik. A várost ugyanis arról értesítették, hogy csak a 20. héten gyérítik a magasból a szúnyogokat, vagyis addig az önkormányzatnak magának kell intéznie mindezt.

Tiszainoka nem ilyen szerencsés: saját gépük, melyet az elmúlt években szúnyoggyérítésre használtak, elromlott. Javíttatására, új vásárlására nincsen lehetőség.

Kiss Eliza polgármester „segélykérő” levelet írt a katasztrófavédelemnek, mihamarabbi intézkedést kérve. A levélben a településvezető arról is ír, hogy az óvodás gyermekeket az elviselhetetlen szúnyogmennyiség miatt nem engedhetik ki az udvarra.

– Rengeteg van itt is. Este hat óra után a focipályán nem lehet megmaradni – mondja Molnár Barna, Fegyvernek önkormányzati képviselője.

– Mellettünk a Holt-Tisza, nem messze a Tisza, a Nagykunsági-főcsatorna, ráadásul nemrég még hatalmas belvízzel küzdöttünk. A katasztrófavédelemtől írásban kértük, hogy vegyenek be minket az első körbe, de azt a választ kaptuk, két-három hétig ne is számítsunk központi irtásra.

– Kénytelenek voltunk saját költségünkre megrendelni a gyérítést, mintegy félmillió forintért. A hétvégén légi, a héten pedig a földi kémiai irtás kezdődik – sorolta a képviselő.

Szolnokon is újra irtották pénteken a szúnyogot a város legfertőzöttebb területein, légi úton mintegy kétezer, földön négyszáz hektáron.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában