SZOLNOK

2018.05.13. 12:24

Voltak olyanok is, akik jól jártak „Bróker Marcsival”

Csütörtökön újabb sértetti tanúkat hallgatott meg dr. Nádor Zoltán bíró a „Bróker Marcsi-perként” elhíresült, jelentős értékben elkövetett csalássorozat miatt indított büntetőügyben, a Szolnoki Törvényszéken.

Mészáros Géza

Csakúgy, mint korábban, ezúttal is több beidézett tanú mentette ki magát a személyes meghallgatás elől, s csak az írásos vallomásaikat küldte el maga helyett.

Az egyik tanú elmondása szerint egy alkalommal kilencmillió forintot vett ki az OTP-ből, s tett át az ügy vádlottja által egykoron üzemeltetett Kun-Mediátor „utazási irodába”. Ezen összeg után három évet követően mintegy 24 millió forint tőkét és hozamát vette ki részletekben.

Később két részletben 4,5 millió forintot fektetett be a méretes kamatot nyújtó karcagi pénzintézetbe, s annak 2015 év eleji megszűnéséig 1–1,5 millió forintot kapott vissza.

Egy másik tanú közel 1,2 millió forintot tett be a Kun-Mediátorba, s bár busásan ő is visszakapta hozamban legalább a tőkerészét, de szintén károsultnak véli magát.

Mint a korábbi és mostani sértetti tanúmeghallgatások és a tanúvallomások felolvasása után kiderült, a „károsultak” többsége vérszemet kapott a rövid időn belül magas kamatot, hozamot, egyéb jutalmakat ígérő Kun-Mediátor kánaáni szolgáltatásaitól.

A többletpénz-ajánlat lehetősége először Karcagon, majd a környékén, később a keleti országrészben, sőt az egész országban szájról szájra terjedt – a kuncsaftok egymás családi, rokoni, ismerősi körökből kerültek ki.

A vádirat szerint a 64 éves karcagi nő másfél évtizeden át folytatta csalássorozatát: a Kun-Mediátor Kft. cégvezetőjeként 1999 nyarától egészen 2015 tavaszáig. A cég 15 éves működése alatt 767 embernek összesen 12 milliárd forintot meghaladó kárt okozott.

Az ügylet úgy zajlott, hogy az ügyfelek pénzt utaltak, illetve adtak át neki, ő pedig a cége nevében vállalta, hogy azt havi(!) 1–1,75 százalékos hozamot garantálva pénzintézeteknél köti majd le.

Az asszony azonban megtévesztette ügyfeleit, mert a cégnek pénzügyi szolgáltatói tevékenység folytatására nem volt engedélye, a nőnek a gazdasági és pénzügyi viszonyokra tekintettel pedig nem volt reális lehetősége az ígért hozam garantálására.

A befektetés céljából átvett pénzt nem is helyezte el pénzintézeteknél, ehelyett részben saját és családtagjai életvitelének költségeire, részben a sértetti kifizetések fedezésére fordította.

Mint ismert, a nő a 2015 áprilisában a cége elleni nyomozás megindítása után eltűnt, és a karib-tengeri Belize-ben bujkált, ahonnan kiadatása után, 2016 végén szállították Magyarországra. A per egy hét múlva folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában