AZONOSÍTÁS

2018.06.06. 19:48

Kóbor ebek hazajutását segíti az ingyenes csipleolvasó Fegyverneken

Megyénkbe is kerül azokból a mikrocsip-leolvasókból, melyek az elkóborolt kutyák hazajutását segítik. A MOL – a Vigyél Haza Alapítvány kezdeményezéséhez csatlakozva – ötven töltőállomásán helyezi ki az ingyenesen elérhető eszközöket.

Czakó N., Molnár-Révész E

A kút bejáratán matrica jelzi az ingyenes csipleolvasást – mutatja Jakab Sándor, a fegyverneki töltőállomás vezetője

Fotó: Mészáros János

Mintegy másfél millió mikrocsippel rendelkező kutya él jelenleg Magyarországon a Magyar Állatorvosi Kamara adatai alapján. Az elveszett kedvencek megtalálását nagyban segítik az állatbarát helyeken kihelyezett, ingyenesen használható mikrocsip-leolvasók – áll a cég közleményében.

A Vigyél Haza Alapítvány kezdeményezése révén csupán a fővárosban évente több mint kétszáz elkóborolt kutyát tudnak beazonosítani és visszajuttatni az eredeti gazdájához.

A most országossá váló hálózat segítségével még több elkóborolt kutyán segíthetnek. Ezúttal a töltőállomásokon helyeznek ki mikrocsip-leolvasókat.

Az ingyenesen elérhető eszközzel könnyedén leolvashatók az állat csipjének adatai. Ezeket a programban részt vevő önkéntes állatorvosok azonosítják be az erre szolgáló adatbázisban, majd felveszik a kapcsolatot a kedvencek gazdáival.

A MOL töltőállomásainak csatlakozásával immár százhúszra bővült a mikrocsip-leolvasóval rendelkező helyszínek listája, amely elérhető a Vigyél Haza Alapítvány honlapján lévő kutyakereső alkalmazásban.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében jelenleg még csak Fegyverneken van lehetőségünk a kóbor ebek azonosítására. A közeljövőben azonban Mezőtúrra, a Balassi utcában lévő töltőállomásra is kerül majd egy mikrocsip-leolvasó.

– Két hete hozták ki ezt az eszközt, eddig még nem volt rá szükség – mutatja Jakab Sándor, a fegyverneki benzinkút vezetője a műanyag, zöld színű, kör alakú leolvasót. Az elkóborolt kutyák nyakában található mikrocsip számát lehet megtudni a segítségével, bárki ingyen használhatja.

A kútvezető azt is elmagyarázza, hogy a gyakorlatban ez hogyan működik.

– Az állatbarát behozza ide az elkóborolt ebet. A kutya nyakához odatesszük a leolvasót, ami kiadja a tizenöt jegyű regisztrációs számot. Itt van egy névlista, melyen az éjjel-nappal hívható állatorvosok neve és elérhetősége szerepel – mutatja.

A kút bejáratán matrica jelzi az ingyenes csipleolvasást – mutatja Jakab Sándor, a fegyverneki töltőállomás vezetője
Fotó: Mészáros János

– A beolvasott kód alapján ő meg tudja állapítani a kutya tulajdonosát. Az állatorvos felveszi az eb gazdájával a kapcsolatot. Ezenkívül jelzi a megtalálónak, hogy megvan a tulajdonos, és közvetít az átadásról.

A kútvezető hangsúlyozza, ez nem azt jelenti, hogy a töltőállomásból kutyamegőrző lesz, az állat csak a csip leolvasásáig tartózkodhat ott. A többi a listán szereplő legközelebbi állatorvos dolga.

Jakab Sándor szerint azért jelölte ki a magyar olajtársaság az ő kútjukat, mert a négyes főút mellett van, és Tiszabő–Fegyvernek környékén rengeteg a kóbor kutya.

A PetVetData rögzíti a kutyák gazdáinak legfontosabb adatait

A PetVetData a Magyar Állatorvosi Kamara Kisállat Nyilvántartó Rendszere. Az oldalra adatokat bevinni és azokat részletesen lekérdezni vagy módosítani csak az állatorvosok tudnak. Azonban, ha valaki tudomása szerint állatába korábban csipet helyeztek be, és ellenőrizni szeretné, hogy annak száma benne van-e a rendszerben, az oldalon található nyilvános keresőben ezt megteheti. Bárki, belépés nélkül ellenőrizheti, hogy az általa ismert azonosítóval rendelkező állat szerepel-e a nyilvántartott adatbázisban. Amennyiben a keresés eredményes, akkor megjelennek az állat alapvető adatai. További adatokhoz – mint például a tulajdonos adatai – a belépési jogosultsággal rendelkező állatorvosok férhetnek hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában