LEGYÜNK ÓVATOSAK!

2018.06.28. 20:00

Ne hagyjuk, hogy egy csaló kéményseprő rászedjen bennünket!

Vége a fűtési szezonnak, így újból itt van a ­kémények karbantartásának ideje. Célszerű az ellenőrzést már most elvégeztetni, nem az utolsó pillanatra ­halasztani. A vállalkozást működtetőknek azonban érdemes résen lenniük, hiszen egyes kéményseprő cégek visszaélnek az emberek esetleges tudatlanságával.

Czakó Nóra

Ellenőrizzük, ki végzi el a munkát. Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

Fontos változás, hogy idén már csak a társasházakba érkeznek maguktól, ütemterv szerint a kéményseprők. A családi házban élőknek időpontot kell foglalniuk.

Ha az ingatlanba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, tehát egyéni vagy társas vállalkozás, a szolgáltatás ingyenes és nem kötelező. Viszont ajánlott, mert akár életet is menthet.

Amennyiben a családi házba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a szolgáltatásért fizetni kell és kötelező megrendelni egy kéményseprő cégtől. Ha a házban szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente.

Ezzel azonban nem mindenki van tisztában és egyes kéményseprő cégek alkalmazottjai ezzel vissza is élnek.

Holcsik Szabolcs, a megyénkben is ellenőrzést végző Kéményseprőipari Kft. kéményseprője a Szoljon.hu-nak elmondta, az ellenőrzés után évszámmal ellátott céges matricát ragasztanak a tüzelőberendezésekre.

– Találkoztam már olyan esettel az egyik megyei közszolgáltató telephelyén, hogy a kazánokon kettő 2017-es matrica volt két külön szolgáltatótól és egy 2018-as is. Ebben az esetben egyértelmű a visszaélés – idézte fel Holcsik Szabolcs.

– A kémények adatait is elferdítik sokszor a tanúsítványon. Ilyenkor az összeg is növekszik, a tulajdonos pedig úgysem néz utána.

– Volt olyan, hogy a háromszor három méteres kémény a kollégánál huszonegy méterre jött ki – tette hozzá Szabolcs, majd elmagyarázta, hogy a tanúsítvány a kémény adatait tartalmazza, és bármilyen tévedés vagy elírás megváltoztatja papíron az égéstermék-elvezetőt.

Tehát nem fog egyezni a valósággal. Ebből akkor lehet gond, ha például a tűzoltóság vagy a biztosító a tanúsítvány alapján kezdi keresni a kéményt.

– Az is gyakori hiba, amikor nem tünteti fel a kéményseprő a kémény utolsó műszaki vizsgájának évét. Ez négyévente kötelező és egy kéményt sem lehet megfelelő műszaki nélkül használni.

– Ha ezt nem írják be, érvénytelen a papír és a szakhatóság visszadobhatja. Baj esetén pedig a biztosító nem fizet.

Ellenőrizzük, ki végzi el a munkát! Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

– Ezenkívül egyes kéményseprők sokszor olyanról is számlát állítanak ki, amiről nem is lehetne. Ilyen például a kiszállási díj, ha a kéményseprő úgy megy ki egy céghez, hogy nem hívták.

– A kiszállási díj ugyanis csak megrendelt szolgáltatásért számolható fel. Egyébként sokszor felmegy bennünk a pumpa attól, hogy mit meg nem enged magának egy-egy szolgáltató és azok emberei.

– Szakmailag elégtelen munkavégzéssel nyerészkednek. A cégek pedig, akiknél elvégezték az ellenőrzést, mivel nem ismerik a jogszabályt, nem reklamálnak, pedig ha megtennék, talán visszakapnák a pénzüket.

– Sokan azonban inkább nem foglalkoznak vele – árulta el a szakember.

Igazolvány nélkül nem végezhető el

– A kéményseprőre is vonatkoznak jogszabályok – hangsúlyozta Holcsik Szabolcs.

– Kötelességünk a munkavégzés, ha csak kívülről nézünk rá a berendezésre, az csak bámészkodás. Gázüzemű készülék esetén pedig muszáj a műszeres és egyéb más mérést elvégezni, amelyeket a tanúsítványon fel is kell tüntetni.

– Minden kéményseprőnek rendelkeznie kell arcképes igazolvánnyal. Ha nem rendelkezik vele vagy megfelelő, a munkavégzéshez szükséges szerszámokkal, nem végezheti el a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában