FEGYVERNEK

2018.06.11. 11:25

A vakondok és a hörcsögök évről évre feldúlják a fegyverneki temetőt

A fegyverneki Csonkatornyi temetőben elszaporodott rágcsálókra panaszkodnak az elhunytak hozzátartozói. Szerintük az állatok rendszeresen megrongálják a sírokat és a növényeket, van, akinek az összes virágja tönkrement. A vakond ellen azonban lehetetlen védekezni, hiszen védett állat, szabálysértési bírság jár az elpusztításáért.

Molnár-Révész Erika

Kelemen Erzsébet sírra ültetett virágait tavaly teljesen tönkretették a rágcsálók.

Fotó: Mészáros János

– Ott kezdett el túrni. Látja? – mutatja a Csonkatornyi temetőben férje sírját Kelemen Erzsébet. A hetvenhat éves asszony azt meséli, évek óta rengeteg a rágcsáló a sírkertben.

– Nagyon sok van. Az enyémnek is a végét elkezdte felforgatni valami. Kitúr mindent! Tavaly pedig valamilyen állat minden virágot lerágott.

– A növények levelét és szárát meghagyta, érdekes módon csak a virágját ette meg – mondja fejcsóválva.

– Nem csak lerágja a virágokat, de felborítja a vázákat is – szól közbe egy arra járó asszony.

– Tönkreteszi a sírokat! Főleg azok döbbennek meg, akik nem járnak ki rendszeresen, csak néhányszor egy évben. Beültetik tavasszal a sírt, de amikor újra meglátogatják, már nem találnak ott semmit.

– Ha a növény töve alá megy, az a virág el is pusztul. Évek óta így van ez, pocok, hörcsög vagy vakond, nem tudjuk... – toldja meg egy újabb érkező.

Kelemen Erzsébet sírra ültetett virágait tavaly teljesen tönkretették a rágcsálók.
Fotó: Mészáros János

– Az önkormányzathoz eddig nem érkezett semmiféle bejelentés rágcsálóügyben. Természetesen amint jelzik a problémát nekünk a lakosok, kimegyünk, és felmérjük a helyzetet – válaszolta kérdésünkre dr. Pető Zoltán, Fegyvernek jegyzője.

A járási hivatal viszont megvizsgálta a helyszínt. Kiderült, leginkább a vakondok okozzák a problémát, de találtak egy-két hörcsögjáratot is.

– Jelenleg hörcsög és pocok a megyében észlelési szinten van, egyelőre kártételi veszélyhelyzetről nem beszélhetünk.

– Az, hogy a temetőben van néhány hörcsögjárat, nem kirívó eset – tájékoztatta honlapunkat Holló László, a Szolnok Járási Hivatal Agrárügyi Főosztályának osztályvezetője.

Bírságot kaphat, aki elpusztítja

Bár a vakond nagyon sok kárt képes okozni a kertekben, és az ártéri töltések állékonyságát is tönkre tudja tenni, mégis védett állat.

Nagyon hasznos a kerti kártevők ellen, saját súlyának több mint másfélszeresét eszi meg naponta. Elpusztítása szabálysértési bírságot von maga után, eszmei értéke mintegy huszonötezer forint.

Ha zavaró a kertben az állat jelenléte, elektromos hangriasztóval vagy petróleumba, benzinbe áztatott rongy segítségével, amelyet a főjáratba kell tenni, emellett úgynevezett vakondhálóval is el lehet riasztani az állatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában