Vélemény

2018.07.19. 14:45

A pénzügyi cápák pontosan tudják, hogyan csalják Önt csapdába

Mintha felhúzták volna, úgy darálja műmosoly kíséretében a lelkes fiatalember a csodamatrac előnyeit.

Molnár-Révész Erika

Potom nyolcszázezerért a szerencsések még megkaphatják, de csak akkor, ha választanak hozzá egy akciós késkészletet a kedves hölgyek, most csak kilencvenkilencezerért. Hogy nem? Hát miért nem, kedves Marika?

Hiszen tudom, hogy ön mindig arról álmodozott, hogy nem kínozza többé az isiász... És ön, kedves Marika, most útjában áll a saját gyógyulásának. Szomorú...” – ingatja fejét már-már utálkozva, de mindenképpen lesajnálóan.

„Na, jó, ötszázezer, csakhogy lássa, Marika, mennyire önnel vagyok, itt vannak a papírok, ezzel a hitellel ki is tudja fizetni” – kacsint, és már tolja is a kisnyugdíjas elé az iratokat, melyeket Marika néni reszkető kézzel, hálásan ír alá.

Az elképzelt történet gyakran lejátszódott a vidéki művházakban rendezett termékbemutatón, de nem kell ilyen messzire sem menni. Sokszor most már a bankok is hasonlóan erőszakos és félrevezető módszert alkalmazhatnak, amikor mondjuk hitelkártyát sóznak ránk.

Az erre szakosodott külsős cégek cápái olyan profin hallgatják el a fontos részleteket, és nagyítanak fel számunkra jól hangzó feltételeket, hogy bárki, aki nem figyel kellően, csapdába sétálhat.

Így járt egyik szolnoki olvasónk is, de számtalan ember esett már áldozatul a termékbemutatóknak vagy a nem megfelelő pénzügyi tájékoztatásnak.

Hiába a Magyar Nemzeti Bank ezzel kapcsolatos szigorításai, a nagyobb kontroll és tájékoztatás, ha nem figyelünk a részletekre, és nem kérdezünk vissza a sokszor szándékosan homályosított információkra, még mindig könnyen csőbe húzhatnak.

A feketeleves pedig csak ezután jön – az első számlakivonattal együtt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában