JÁSZKUNSÁG

2018.07.20. 13:50

A cél, hogy a fiatalok minél rövidebb ideig legyenek munkanélküliek

Bár javában tombol a nyári szünet, sok fiatalnak hamarosan eljön a munkakeresés időszaka. Néhány pályakezdő már most tervezgeti, hogyan és mikor fog ebbe bele. A kormányhivatal is igyekszik segíteni a friss álláskeresőket, hiszen többek között különböző támogatások igénylésére adnak lehetőséget.

Hutter Zsófia

A megfelelő állás megtalálásában is segíthetnek a helyileg illetékes munkaügyi központok. Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

– Nemrég szereztem meg a felsőfokú pénzintézeti közgazdász-asszisztens végzettséget, és hamarosan el is kezdem a munkakeresést – kezdte a megyebeli Molnár Tamás.

– Mindenképpen regisztráltatom majd magam a munkaügyi központban, de közben az interneten is keresgélek.

A frissen végzett fiatalember elmondta, mivel még pályakezdő, nincsenek nagy elvárásai az első munkahellyel kapcsolatban.

– Szeretnék tapasztalatot szerezni és kideríteni, hogy egyáltalán tetszik-e ez a szakma – folytatta.

– Emellett az is nagyon fontos számomra, hogy jó legyen a munkahelyi légkör. A fizetéssel kapcsolatban sincsenek nagy igényeim, nettó százharmincezer forint feletti bér elég lenne kezdésnek.

A fiatalember egy valamiben biztos: nem szeretne napi tizenkét órát dolgozni vagy hazavinni a munkát. A gyakorlati ideje alatt ugyanis sok olyan kollégája volt, akivel ez gyakran megesett.

– Pályakezdő álláskereső az a fiatal, aki a huszonötödik életévét – felsőfokú végzettségű személy esetén harmincadik életévét – be nem töltötte, és rendelkezik a munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel – tájékoztatott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

– Feltétel, hogy az állami foglalkoztatási szerv által nyilvántartott álláskereső legyen, de álláskeresési járadékra a tanulmányainak befejezését követően még ne legyen jogosult.

– Éppen ezért a pályakezdőnek első lépésként célszerű regisztrálni a lakóhely vagy tartózkodási hely szerinti illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán. A kormányhivatal a huszonöt év alatti fiatalok számára az Ifjúsági Garancia elnevezésű programmal nyújt lehetőséget a munkaerőpiaci elhelyezkedéshez, valamint a gazdaság igényeihez igazodó képzettség megszerzéséhez.

– Ennek célja, hogy a nem foglalkoztatott fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben. Emellett az is, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a helyi munkaerőpiaci lehetőségekhez.

Mint azt a hivataltól megtudtuk, a fiataloknak lehetőségük van különböző szolgáltatások, például egyéni munkatanácsadás, pályaválasztási tanácsadás, álláskeresési tanácsadás igénybevételére.

A megfelelő állás megtalálásában az internet is sokat segíthet. Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

Hozzátették, részt vehetnek képzéseken, elhelyezkedhetnek támogatott foglalkoztatással, lehetőségük van vállalkozóvá válási támogatás elnyerésére, valamint lakhatási támogatás igénybevételére is.

A foglalkoztatási osztályok elsősorban a beérkezett munkaerőigényekre történő kiközvetítéssel, valamint az ifjúsági tanácsadók által nyújtott szolgáltatásokkal tudják segíteni a fiatalokat terveik megvalósításában.

További lehetőséget a Foglalkozási Információs Tanácsadó (FIT) iroda jelenthet, ahol a munkaerőpiacon történő könnyebb elhelyezkedésben, piacképes önéletrajz és motivációs levél elkészítésében, valamint átképzésben tudnak segíteni.

Mivel a fiatalok rendszeresen használják az internetet, így a Virtuális Munkaerőpiaci Portál, valamint az online is elérhető Ifjúsági Garancia Program szintén jó lehetőség lehet. Mindkét oldal célja, hogy a munkáltató és a leendő munkavállaló könnyebben egymásra találjon.

A pályakezdők foglalkoztatása a cégeknek is megéri. A munkáltatók ugyanis háromféle konstrukcióban igényelhetnek bérköltség-támogatást, valamint bértámogatást és mobilitási támogatást a huszonöt év alatti fiatalok foglalkoztatása esetén. A támogatások a bruttó bérre és a szociális hozzájárulási adó összegére vehetők igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában