TÚRKEVE

2018.08.29. 17:21

Annyi a darázsfészek, hogy már nem vállalják az irtást a tűzoltók

Nem tudják már vállalni a darázsrajok irtását a túrkevei önkéntes tűzoltók. Bár az elmúlt években e tekintetben is segítették a város lakóit, immár csak az irtással foglalkozó szakemberek elérhetőségével tudnak segíteni, s legfeljebb életveszély esetén avatkoznak be.

Szilvási Zsuzsa

Ezentúl már csak a képünkön is látható, speciális felszereléssel rendelkező szakembereket hívhatják a keviek. Illusztráció.

Fotó: Banka Csaba

A katasztrófavédelem tevékenységei között már évek óta nem szerepel a méhcsaládok, darázsrajok eltávolítása, csak akkor, ha életveszély áll fenn.

A túrkevei önkéntes mentő és tűzoltó egyesület azonban sokáig felvállalta az ilyen jellegű feladatokat, előfordult, hogy egyetlen nap alatt három fészket irtottak ki.

– Az elmúlt időszakban egyre többen kérték a segítségünket a darázsfészkek eltávolításához, sok esetben még azt is bosszankodva fogadták, hogy az irtáshoz szükséges szerek beszerzését kértük – mondta el Sörös Tibor, az egyesület parancsnoka.

– Azért tartottuk kiemelt fontosságúnak az ilyen jellegű tevékenységet is, mert úgy véljük, önkéntesként minden lehetséges módon segítenünk kell a helyiek biztonságát. Mostanra azonban már egyszerűen nem fér bele a tevékenységünkbe sem időben, sem anyagilag.

– A kivonulásnak, a ruhák használatának ugyanis egyaránt komoly költségei vannak, arról nem is beszélve, hogy nem egyszer a darázsrajt otthagyva kellett valami sürgős esethez vonulnunk.

Így aztán most már a kevi tűzoltók is inkább a darázsirtó, illetve méhrajbefogó szakemberek elérhetőségét adják meg, amikor ilyen jellegű kéréssel keresik meg őket. Mindezt a költségek csökkentése mellett saját biztonságukért is teszik.

– Egy-egy szezonban akár harminc-negyven alkalommal is hívtak bennünket ilyen jellegű kérésekkel – tette hozzá Sörös Tibor.

– Többnyire darázsfészkekről volt szó, ilyenkor arra kértük az érintetteket, hogy szerezzék be a szükséges irtószert, mi pedig egyeztetett időpontban mentünk elvégezni a munkát.

– Bár már rutinosnak számítunk, olykor azért akadnak kellemetlen helyzetek. Van olyan kollégám, akinél időközben már allergia alakult ki a darázscsípésre, de jómagam is fordultam már orvoshoz egy-egy akció után, a sok csípés miatt.

Ezentúl már csak a képünkön is látható, speciális felszereléssel rendelkező szakembereket hívhatják a keviek. Illusztráció.
Fotó: Banka Csaba

Amint megtudtuk, olykor a legkülönbözőbb helyszínekről kellett eltávolítani a darázsfészket. A darazsak ugyanis nem csak ereszekben, falrésekben telepednek meg szívesen, de előszeretettel bújnak el padlásokon a tetőszerkezetbe is.

Igazán körülményesnek azonban az az eset számított, amikor a padláson tárolt üveggyapot közé költöztek be. Így aztán a tűzoltókat nem csak a darazsak, de az üveggyapot is szúrta munka közben.

Az is előfordult, hogy egymás után két alkalommal is óvodából kellett kiirtaniuk a kártevő rovarokat, miután az udvar száraz földjének repedéseit lepték el.

A méhfarkas a legveszélyesebb

Olykor még a tűzoltók is elrettennek a darazsaktól, leginkább akkor, ha a méhfarkasokra jellemző, lampionszerűen kiépített fészkekkel találkoznak. Úgy tapasztalták ugyanis, hogy ez a fajta a legagresszívabb.

Amint Sörös Tibor parancsnok elmondta, fokozott óvatosságra intenek mindenkit: felszerelés nélkül senki ne próbálja leszedni a fészket, mert a darazsak veszélyesek lehetnek. Súlyos problémákhoz vezethet a csípésük, amit gyakran ők maguk is tapasztaltak az évek során

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában