SZOLNOK MEGYE

2018.08.10. 07:00

Egyre több a darázs: mutatjuk, mire figyeljen

Akár halálos kimenetelű is lehet egy darázscsípés, ha valaki allergiás rá, de önmagában is nagyon fájdalmas tud lenni a fekete-sárga csíkos rovarok szúrása. Pedig a kellemetlenségek java csak most jöhet, a darázskolóniák ugyanis augusztus–szeptemberre érik el a csúcslétszámot.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Shutterstock

– A napokban kezdett sűrűsödni a hívások száma. Eddig a megszokottnak megfelelő mennyiségű volt, de most egyre többen keresnek meg – meséli Molnár Ferenc, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei tanácsadója. A szakember darázsirtással is foglalkozik, azt mondja, legtöbbször családi házakhoz hívják. Gyakran már csak akkor, amikor nagy a baj.

– Amikor már átrágták a darazsak a mennyezetet, és özönlenek be a lakásba… Ha ez a késő délutáni vagy az esti órákban történik, és a háztulajdonos felkapcsolja a villanyt, csak még rosszabb a helyzet. Sokan ugyanis nem tudják, de ezek a rovarok is a fényre mennek.

– Ilyen esetben az a jó megoldás, ha gyorsan elsötétítünk, és kimenekülünk a helyiségből, az ablakot pedig megvilágítjuk kívülről, hogy arra menjenek a darazsak. Ezekben az esetekben mindenképpen hívjunk szakembert – tanácsolja Molnár Ferenc.

A szakértő szerint a darazsak beözönlése egy kis odafigyeléssel megelőzhető. Annak ugyanis árulkodó jelei vannak, hogy a hívatlan vendégek tanyát vertek a házunkban.

– Ha a lakók kint vannak az udvaron, és látják, hogy a darazsak célirányosan légi folyosókon jönnek-mennek a ház körül, onnan már lehet sejteni, hogy fészek van a padláson. Ha ez nem tűnik fel, árulkodó jel az, hogy a mennyezeten beázásszerű foltok jelennek meg. Ez főleg akkor szembeötlő, ha nem is volt eső. A saralt mennyezet tipikus esete. Ez azért van, mert ahogy bővül a fészek, a darazsak lélegeznek, párát lehelnek, átáztatják a plafont. Ez a jelenség már közvetlenül a beáramlás előtt jelenik meg. Ha már ennyire el van vékonyítva a plafon szerkezete, onnantól kezdve már napokon belül megtörténhet a baj – figyelmeztet a szakember.

A legnagyobb baj pedig akkor van, ha valaki allergiás a darázscsípésre.

– A nullától akár a halálos kimenetelű reakcióig is válaszolhat a szervezet a szúrásra – mondja dr. Székely Enikő, szolnoki háziorvos.

– Az természetes, és törvényszerű hogy helyi reakció, vagyis fájdalom, duzzanat vagy bőrpír keletkezik a megcsípett területen. Ezt is érdemes ellátni, mert előfordulhat, hogy másnapra nagyobb duzzanat alakul ki.

– Hűteni kell, de semmiképpen nem áztatni. Ha az arcot érte a csípés, azt azonnal el kell látni. Vannak ilyen esetekre kifejlesztett hűsítő kenőcsök, cseppek. Ezek a nyári házipatikában mindig legyenek – tanácsolja a háziorvos, aki egy nagyon fontos dologra is felhívja a figyelmet.

– Ha a csípés után bármilyen rosszullétet tapasztal – annak ellenére, hogy egyébként egészséges –, legyen az hányinger, hányás, légzészavar, nyelési nehezítettség, rossz közérzet, azonnal forduljon orvoshoz. Legjobb, ha már azonnal a mentőt hívja, hiszen ilyenkor már a diszpécsertől, telefonon is kapja a tanácsokat, miközben a segítség már elindult.

A darázsirtás mostanság adja a legtöbb munkát a szakembereknek
Képünk csak illusztráció
Fotó: Shutterstock

– Akinél már volt ezelőtt súlyos, allergiás reakcióelőzmény, azt a háziorvos, bőrgyógyász vagy szakrendelő ellátja egyszer használatos öninjekciós életmentő eszközzel. Ezt azoknak adjuk a kezébe, akik már emiatt megjárták a kórházat vagy egyenesen az intenzív osztályt. De! Az sem garancia, hogy azelőtt valaki nem volt allergiás a darázscsípésre, lehet, hogy a második csípésnél következik be a hirtelen reakció – hangsúlyozza a szakember.

Gyermekek esetében, ha egyszerre több szúrás éri, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Megduplázódhat a számuk

– Már eleve az enyhe időjárás miatt rengeteg királynő átvészelhette a telet. A többi darázs ugyanis télen elpusztul, csak a királynő marad életben – magyarázza a jelenséget Molnár Ferenc, az OMME megyei szaktanácsadója.

– Tavasz elején, áprilisban, májusban kezdik kiépíteni a kolóniát, ekkor még csak-egy két darázs kel ki, ilyenkor ezért nem érzékeli még a lakosság nagy számban a jelenlétüket. A fészek közben növekszik, egyre több utód kel ki, augusztus-szeptember hónapra pedig eléri a legnagyobb létszámot. Ilyenkorra már akkora fészkek vannak, hogy ha azok a darazsak mind kikelnek, akkor egyik napról a másikra meg is duplázódhat a számuk. Egy fészekben már akár öt-, nyolc-, tízezer darázs is lehet – teszi hozzá a szakember.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában