DE BOGRÁCSOZNI LEHET

2018.08.09. 19:57

Tilos, mégis szemetet és vegyszert égetnek a lakók Cibakházán

Mit lehet tenni, ha a szomszéd éget az udvarán és a füst beborítja a portánkat? Ha bográcsban főz, érdemes tűrni. Ha szemetet éget, tárcsázzuk a tűzoltók telefonszámát!

Joó Zsuzsa

Illusztrációfotó.

Forrás: Katasztrófavédelem

Fuldokolnak esténként a füsttől a cibakiak. Fekete Géza nyugdíjas, nem mellesleg a község alpolgármestere jól ismeri a problémát, személyesen is „élvezi” annak minden kellemetlenségét.

– Általában este kilenc óra után jut eszébe néhány lakosnak, hogy tüzet rak, és égetni kezd. Akkor, amikor az ember végre már kimehetne a kertbe, mert lehűlt egy kicsit a levegő.

– De sokszor inkább bemenekülünk a házba, mert az udvart, a környező utcákat füst borítja – meséli Fekete Géza.

Bár országszerte tűzgyújtási tilalom van, ez nem izgatja az égetőket, akik ráadásul – a szagokból ítélve – nem egyszer szemetet, háztartási hulladékot, füvet, vegyszeres zsákokat vetnek tűzre.

Pedig a megyei katasztrófavédelem honlapján is olvasható, hogy hulladékok nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos.

Sőt, ugyanígy nem engedélyezett a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett egyéb hulladék elégetése sem.

Ha ez nem lenne elég, Cibakházán egy helyi rendelet tovább szabályozza, mikor, mit szabad tűzre tenni. E szerint május elejétől október végéig semmit.

Szabadban égetni tehát nyári időszakban nem lehet a településen.

– Néhány lakosunkat azonban e tiltás egyáltalán nem érdekli. Nehéz azonban bármit is tenni ellenük. Egyrészt estefelé ritkán szánja rá magát az ember, hogy „kiszagolja”, hol raktak tüzet.

– Bár a közterület-felügyelő nem egyszer indult útnak, hogy felderítse az égetőt, még nem érte tetten.

– A polgárőr, ha látja is, nem intézkedhet, csak figyelmeztethet. A rendőrök nem szívesen vonulnak ki, számukra ez jelentéktelen eseménynek számít. A tűzoltókat sem bátran hívja fel az ember, mert mindenki úgy érzi, ez túl kicsi probléma – folytatja az alpolgármester.

Pedig ez utóbbi lenne a megoldás. Fábián Attila, a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság parancsnoka hangsúlyozta, szemetet égetni tilos!

Ezért, ha valaki bejelenti hozzájuk, hogy ilyen tüzet észlel, a tűzoltók mindig a helyszínre sietnek. Még azokban az esetekben is, ha az a tűz csupán kis területen, akárcsak fél négyzetméteren ég.

– Ilyenkor is kimegyünk, a tüzet eloltjuk, jegyzőkönyvet veszünk fel, majd megy a bírság az égetőnek. Esetenként még a kiszállást is muszáj kifizetnie. A Tiszazugban egyébként sajnos rendszeresen előfordul ilyen eset – árulja el a tűzoltóparancsnok.

Illusztrációfotó.
Fotó: Katasztrófavédelem

A bográcsolás nem tilos

Mi történik, ha valaki főzni, sütni szeretne bográcsban vagy nyárson, és fával egy kis tüzet rak?

Ilyenkor célszerű „elővenni” a toleranciát, ezt ugyanis egyetlen helyi rendelet vagy törvény sem tiltja.

Nemrégiben Martfűn jeleztek hasonló panaszt. Dr. Papp Antal polgármester hangsúlyozta a bejelentőnek, hogy – sok tévhittel ellentétben – Martfűn és másutt is lehet az udvaron tüzet gyújtani szalonnasütés, bográcsozás céljából.

A bográcsozásnak tehát nincsen bejelentési kötelezettsége. Ha valaki úgy gondolja, hogy ez őt zavarja, akkor bírósághoz lehet fordulnia, ahol – vélhetően kevés eséllyel – eltilthatják e tevékenység végzésétől az illetőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában