Jászsági Pálinka Lovagrend

2018.09.18. 11:30

Pálinkamustra: egyre több a minőségi jászsági ital

Évről évre folyamatosan javul a Jászságban készült házi pálinkák minősége – vélekedett Kalla Pál, a Jászsági Pálinka Lovagrend nagymestere. Az egymást követő pálinkamustrák, a bemutatók, a képzések szépen lassan meghozzák eredményüket.

Banka Csaba

Fotó: Banka Csaba

– Azzal együtt, hogy évek során egyre népszerűbbé vált a házipálinka-főzés, sajnos a kétezres évek elejére megfigyelhettük azt is az országban, hogy egyre inkább elharapózik a mértéket nem ismerő, „ész nélküli” ivás – mondta Kalla Pál.

– Már azelőtt próbáltunk a kulturált pálinkafogyasztásért tenni, hogy hivatalosan létrehoztuk a Jászsági Pálinka Lovagrendet. A közösség létrejöttekor pedig egyik legfontosabb feladatunkká vált ez a tevékenység.

Persze, annak is megvan az oka, hogy korábban a legényes virtus része volt, hogy ki tudja egy húzásra meginni az alkoholt, jegyzi meg a nagymester.

Régebben ugyanis nagyon sok házi pálinka rendkívül rossz minőségű volt. Egyszerűen sem az ízük, sem az illatuk nem volt olyan, hogy azt élvezettel fogyaszthatta volna az ember.

A minőségi pálinkakészítés kultúrájának terjedésével párhuzamosan a kulturált italfogyasztás is mindinkább teret nyer.

A nagymester hozzátette, nem véletlen, hogy az elmúlt években már minden jászsági településen tartottak pálinkamustrát, van ahol már többször is jártak a lovagrend tagjai.

A legutóbbi Jászberényi Pálinkamustrát Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója, Kalla Pál, a Jászsági Pálinka Lovagrend nagymestere és Orosz János, a Bükki Pálinka Lovagrend nagymestere együtt nyitotta meg.
Fotó: Banka Csaba

– Minden településre sikerült már eljutnunk a térségben. Jászberényben például már a hetedik pálinkamustrát tartottuk nemrég – mondja Kalla Pál.

– A fejlődés pedig egyértelmű, évről évre jobb italok érkeznek a bírálókhoz. A résztvevők odafigyelnek a pálinkakészítés technikájára, a gyümölcsök előkészítésétől kezdve a cefre készítésén keresztül a főzés folyamatáig.

– Nem mellékesen pedig odafigyelnek arra is, hogy versenytársaik milyen pálinkát készítenek, s azok tapasztalatait is igyekeznek felhasználni a következő évben.

– Azt látom, hogy van értelme a munkának. Van értelme annak, hogy ezen a területen is megpróbáljuk feléleszteni, általánossá tenni a minőségi italkészítés és -fogyasztás hagyományait – fejtette ki véleményét Kalla Pál.

Bírálat és ismeretterjesztés

A rendszeresen tartott pálinkamustrákon – a napokban például Jászberényben volt, szeptember végén pedig Jászladányon lesz pálinkabírálat – nem csak a benevezett pálinkák zsűrizését végzik el a szakértők.

– Rendszeresen tartunk bemutatót, hogy miként érdemes megkóstolni egy pálinkát – mondta Kalla Pál.

– Bemu­tatjuk, hogy mi lehet a hibája egy párlatnak, és természetesen azt is, hogy mitől lesz jó egy pálinka. Szerencsére az ilyen bemutatók iránt is nagy az érdeklődés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában