TISZAFÜRED-ÖRVÉNY

2018.09.06. 19:55

Megszépül a Horthy-csatorna

Új lehetőséget kapott a Tiszafüredi-öntözőrendszer, számoltunk be róla tavaly nyáron. A sokak által csak Horthy-csatornaként ismert létesítmény már a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság égisze alatt működik. Az elmúlt évben megkezdődött a szivattyúház és a csatornarendszer karbantartása, fejlesztése.

Ujvári László

Az elmúlt esztendőben megkezdődött a szivattyúház és a csatornarendszer karbantartása, fejlesztése

Fotó: Ujvári László

Aki legalább egy éve nem járt az örvényi Tisza-kanyarban elhelyezkedő épületnél, az lehet, rá sem ismerne. Még tavaly elkezdődött az állapotfelmérés, a látványos beavatkozás viszont idén történt.

Erősen leromlott műszaki állapotban vette át a Kötivízig Kiskörei Szakaszmérnöksége. Az elmúlt másfél évben elvégezték a legszükségesebb munkálatokat, a gátoldalban lévő szivattyúháznál pedig tereprendezés, parkosítás történt. A közelmúltban ért véget a közel nyolcvanéves épület külső felújítása. Igyekeztek mindent eredeti formájában megőrizni, a színválasztásnál is ezt tartották szem előtt.

Az elmúlt esztendőben megkezdődött a szivattyúház és a csatornarendszer karbantartása, fejlesztése
Fotó: Ujvári László

– Nagyon sok mindenhez kellene egyidejűleg nyúlni, ami az épület és a rendszer korából is adódik. Mivel a Tisza-tó egy turisztikailag frekventált pontján helyezkedik el, fontos volt az esztétikai beavatkozás is – mutatta az épületet Fejes Lőrinc szakaszmérnök. Megújult a külső homlokzat, emellett újrafestették és kijavították a nyílászárókat, de a szivattyúház teteje sem maradt ki a jóból.

Számos turista áll meg és kérdezősködik a gépészeknél. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre többen érdeklődnek a létesítmény felől.

Évtizedeken keresztül elmaradtak a szükséges javítások, karbantartási munkák. Az eddig elvégzett fejlesztések hosszú listája az elöregedett, veszélyes fák kivágásával kezdődik. Új parkolási rendszert kellett bevezetni, esztétikai okokból a parkosításnak is korán nekiláttak.

Kijavították a háromszázhúsz méteres csatornahíd dilatációs hibáit. Több teherautónyi hordalékot, tiszai homokot szállítottak el, mely a csillapítómedencében rakódott le hosszú évek alatt. Számos helyen kellett beavatkozni a csatornarendszernél is.

– Esőben nem lehet betonozni. Szűk az az időintervallum, mikor a betonjavítási munkálatokat el tudjuk végezni – részletezte a szakember. A csatorna végig betonburkolattal ellátott, de az sok helyen már rossz állapotban van, ezért elengedhetetlen a javítása. Az akadálymentes megközelíthetőség miatt folyamatos a csatorna melletti elburjánzott növényzet kezelése. Korrózióvédelemmel látják el és felújítják a szabályozó műtárgyakat. Közel húsz új vízmércét is telepítettek.

– Szeretnénk, ha ez az épület egy kis ékszerdoboz lenne a térségben. Számos turisztikai lehetőség rejtőzik benne. Korából és fekvéséből adódóan érdekes látnivaló – érvelt Fejes Lőrinc.

Az ipari műemlék jellegű létesítmény egyébként ma is ellátja feladatát. Tiszafüredtől egészen Kenderesig, az egykori Horthy-birtokig biztosítja a mezőgazdaság és a halastavi halgazdálkodás vízigényét. A főcsatorna mintegy negyven, a mellékcsatornák szintén negyven kilométer hosszan szállítják a szőke folyó vizét a Nagykunság szívébe.

Eddig nagyjából százmillió forintot fordítottak a füredi öntözőrendszer felújítására. Ugyanakkor látni kell, hogy egy ekkora rendszer esetében ez kis lépésnek számít. A látványos és teljes körű felújításhoz több, mint tízmilliárd forintra lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában