SZOLNOK MEGYE

2018.09.24. 13:52

Új módszerrel figyeli a gyorshajtókat a rendőrség a sok baleset miatt

Országosan romlott a közlekedési morál, nőtt a jogsértések és a balesetek száma. Nem lehetünk büszkék a megyebeli helyzetre sem, az elmúlt hónapokban rendszeresen mértek be olyan járműveket, amelyek közel 200 km/órás sebességgel közlekedtek. A rendőrség új módszerrel figyeli a gyorshajtókat.

Czakó Nóra

Egy ember életét vesztette, többen súlyosan megsérültek a balesetben

Fotó: Csabai István

Az idei év első nyolc hónapjában az elsődleges adatok szerint 426 személysérüléses baleset történt szűkebb hazánkban, amely mintegy tíz százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában.

Ez azonban kizárólag annak köszönhető, hogy emelkedett a könnyű sérüléses balesetek száma. A halálos szerencsétlenségek száma ugyanis 22-ről 15-re csökkent, a súlyos sérüléses balesetek száma pedig több mint 10 százalékkal esett vissza.

A személysérüléses balesetek közül azonban 144 következett be gyorshajtás miatt, vagyis az összes baleset közel 34 százalékát okozta a sebesség helytelen megválasztása – tudtuk meg Kosztyó Gábor alezredestől, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől.

Az országos baleseti statisztika is hasonló képet mutat, ezért határozott lépésre szánta el magát az Országos Rendőr-főkapitányság, és a döntés természetesen megyénkre is érvényes.

Közleményükben csalódottságuknak adtak hangot, hogy a partnerség jegyében előre bejelentett, jól látható módon végzett ellenőrzések nem jelentettek általános visszatartó erőt. Nem váltottak ki jogkövető közlekedési magatartást.

Sőt, az elmúlt időszakban csökkent a közlekedők ebbéli hajlandósága. A baleseti számok és a mögöttük húzódó jogsértések változatlan rendőrségi gyakorlat és ellenőrzési intenzitás mellett nőttek.

A közlekedők egy része csak addig tartja be a szabályokat, amíg úgy érzi, hogy a hatóság látóterében van, és esetleges mulasztásának elmarasztalás lehet a következménye.

– Megyénkben is indokolt, hogy a sebességmérésben még nagyobb erőfeszítéseket tegyünk, ugyanis az elmúlt hónapokban traffipaxaink rendszeresen mértek be olyan járműveket, amelyek közel 200 km/órás sebességgel közlekedtek – mondta Kosztyó Gábor.

Megyénkben is nőtt a személysérüléses balesetek száma
Fotós: Csabai István

A 4-es számú főút megye­beli szakaszán például a megengedett 90 km/óra helyett 157, 173, 191 és 194 km/óra sebességgel is haladtak járművek, illetve az útfelújítási munkálatok miatt 40 km/óra helyett 195 km/órával.

– Tudni kell azonban, hogy a sebességmérésekkel nem a bírságok kiszabása a célunk, hanem az, hogy megvédjük a közlekedőket, illetve hogy kiszűrjük azokat az agresszív gyorshajtókat, akik ezáltal a saját és mások testi épségét is veszélyeztetik.

– Vagyis hogy megelőzzük az életveszélyes helyzeteket és hogy a jogszabályokban előírt mértékre lassítsuk a forgalmat – hangsúlyozta az osztályvezető.

Az ittas vezetés ellen is fellépnek

Mivel jogszabály nem írja elő, hogy az ellenőrzéshez használt eszközöket látható módon kell elhelyezni, azok rejtve is használhatók. Ez nemzetközileg is elfogadott gyakorlat.

E mellett a rendőrség az elkövetkező időszakban közlekedésrendészeti akciókkal és kampányokkal lép fel a legveszélyesebb közlekedési magatartások ellen, mint amilyen például a sebességtúllépés és a vezetés ittas vagy bódult állapotban.

Fokozottan ellenőrzik a gyorsforgalmi utak leállósávjának használatára vonatkozó szabályok megtartását, a passzív biztonsági eszközök használatát. A programok között kiemelt a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevőinek, a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak és a motorkerékpárosoknak a védelme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában