JÁSZAPÁTI

2018.10.15. 06:50

Akcióban a trükkös csalók: fontos az egészséges bizalmatlanság

Elkezdődött a fűtési szezon, közeleg a tél. Ebben az időszakban a legaktívabbak a trükkös csalók. Ilyenkor újra és újra megjelennek a tűzifaárusok, furfangos gázszerelők, akik főként idős embereknek próbálják portékáikat eladni és közben a jóhiszemű nyugdíjasok bizalmába férkőznek. A bűncselekmények egyharmada megelőzhető lenne, ha odafigyelünk.

Illés Anita

Orosz Tibort, a Jászberényi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója felhívta az idősek figyelmét arra, hogy ne hagyják magukat megtéveszteni.

Fotó: Illés Anita

Lakatlan házak kifosztásáról, betörésekről, trükkös csalókról szóló hírek késztették arra Friczné Urbán Magdolnát, a Jászapáti Városi Könyvtár Nyugdíjas Klubjának vezetőjét, hogy bűnmegelőzési előadást szervezzen az időseknek.

Mint arról néhány hete beszámoltunk, egy ismeretlen férfi villanyóra csere ürügyén megjelent egy jászapáti családi háznál. Az otthon tartózkodó asszony beengedte az idegent, aki közölte, hogy a cserének költségei vannak és amennyiben azt nem fizeti ki, akkor ez az összeg növekedni fog.

Az idős hölgy csak pár száz forintot tudott adni a férfinek, aki elvette a pénzt és távozott. A sértett ezután észrevette, hogy a konyhaasztalról eltűnt a mobiltelefonja is. A rendőrök a bejelentést követően elfogták a csalót, akinél megtalálták az ellopott telefont is.

Nem lehet elégszer felhívni az emberek figyelmét arra, hogy ne hagyják magukat megtéveszteni. A negatív hírek hatására érezte szükségesnek a nyugdíjas klub vezetője, hogy a könyvtár közreműködésével meghívja Orosz Tibort, a Jászberényi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadóját.

A rendőrség munkatársa számos esetet említett példaként, amiből kiderült, hogy a trükkös lopások ötleteinek tárháza végtelen. „Örök slágernek” számítanak az ál villany-, víz- és gázóra leolvasók történetei és az általuk ígért állítólagos díjtúlfizetés visszatérítés, házalók és vásárlás színlelése, pénzváltás, rosszullétre hivatkozás.

– A trükkös tolvajok fő célja, hogy az idős emberek bizalmába férkőzzenek és ha már kialakult a bizalom, onnantól kezdve zöld utat kapnak a lakásba. Ha pedig már bejutottak az otthonokba, az értékek nincsenek biztonságban és bárhol rátalálnak féltett dolgainkra – magyarázta Orosz Tibor, címzetes rendőr főtörzszászlós.

Felhívta a fórumon résztvevők figyelmét arra, hogy ne tartsanak otthon nagy mennyiségű készpénzt, értékeikkel ne hivalkodjanak. A szakember óvatosságra, egészséges bizalmatlanságra intette a jelenlévőket. Az emberek gyanútlanok, sokszor igazolványt sem kérnek az idegentől.

Orosz Tibort, a Jászberényi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója felhívta az idősek figyelmét arra, hogy ne hagyják magukat megtéveszteni.
Fotó: Illés Anita

– Ha díjbeszedők, egyéb hivatalosnak tűnő idegenek érkeznek, kérjenek tőlük igazolványt. Mielőtt beengednék az ismeretlent, kérjék meg, hogy várjon, amíg az adott szolgáltatónál az igazolvány alapján név szerint érdeklődnek felőlük.

– A trükkös tolvajok ezt nem szokták megvárni. Mi magunk is sok mindent tudunk tenni azért, hogy ne legyünk bűncselekmények áldozatai – javasolta a bűnmegelőzési előadó.

A bűncselekmények áldozattá válásának megelőzése mellett a közlekedési balesetek elkerülésére is felhívták a figyelmet. A rendőrkapitányság munkatársai jól láthatósági mellényeket osztottak ki az időseknek.

Figyelő szomszédok

A Szomszédok Egymásért Mozgalom 2013-ban indult a Jászságban. A társadalmi bűnmegelőzési program célja a lakókörnyezetben előforduló bűncselekmények megelőzése, a lakosok szubjektív biztonságérzetének javítása. Jászapátin körülbelül 750 család tagja a programnak. Azok, akik csatlakoztak a mozgalomhoz egy kis táblát és matricát kaptak.

A kezdeményezéssel helyi szinten a lakosság bevonásával próbálják a bűncselekményeket visszaszorítani, melyeknek egyharmada odafigyeléssel megelőzhető lenne. A szomszédok a rendőrséget és polgárőrséget is hívhatják telefonon, ha bűncselekményt észlelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában