SZOLNOK

2018.10.12. 14:00

Januártól így ellenőrzi az utak helyreállítását az önkormányzat

A megyeszékhely több pontján találkozhatunk olyan útszakaszokkal, ahol a felbontás után a kivitelező nem állította helyre a burkolatot. A szolnoki önkormányzat úgy határozott, egy úthelyreállítási kódexszel ellenőrzi és tartatja be a közterületen végzett munkálatokra vonatkozó előírásokat.

Hutter Zsófia

Fotó: Csabai István/ Mészáros János

– Január elsejétől lép életbe a szabályozás – hangsúlyozta Fejér Andor alpolgármester. – Nem leszünk toleránsak, a város nem kívánja tovább finanszírozni mások hanyagságát. Mindenkire érvényes lesz ez a rendszer. Az önkormányzatra, annak cégeire, valamennyi vállalkozásra, és a magánszemélyekre is.

– Azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok esetben a szakszerűtlen bontás és helyreállítás az, ami tönkreteszi a megyeszékhely útjait, járdáit, tehát a város közterületeit – mondta. – Ezért úgy döntöttünk, hogy egy útfelbontási, helyreállítási kódexet dolgozunk ki, amely egy polgármesteri, jegyzői utasításban kel életre. Ebben az első kapavágástól az utolsó simításig minden tevékenységet szabályozunk és ellenőrzünk – hangsúlyozta az alpolgármester.

Az Úthelyreállítási Kódex célja, hogy a helyi közutakon, közterületen végzett munkálatok megfelelő minőségben, és folyamatos kivitelezőtől független ellenőrzés mellett készüljenek el.

Fejér Andor hozzátette, ez olyan döntés, melyre már szüksége volt Szolnoknak.

– Ha végigmegyünk a város útjain, láthatjuk, hogy a helyreállításokat követő egy éven belül megsüllyed az útburkolat – említette példaként a problémát.

– Minden kivitelezőt partnerként kezelünk, de a munkálatok eddiginél sokkal szigorúbb ellenőrzésére van szükség a továbbiakban.

Az alpolgármester elmondta, minden eljáráshoz szakfelügyeletet biztosítanak az önkormányzat által szerződtetett partnereken keresztül. Ha pedig nem megfelelő munkavégzést tapasztalnak, akkor vagy helyreállítják, és a kivitelezővel fizettetik meg annak költségét, vagy kijavíttatják a trehány munkát.

Egy évvel később pedig utófelülvizsgálatot tartanak, hogy lássák, megfelelően végezték-e a munkát. Ez ugyanúgy vonatkozik majd a zöld területekre is, hiszen ott is helyreállítási kötelezettség terheli a beavatkozót.

Az ismertetés során az is elhangzott, hogy a bontási igényeket minden esetben felülvizsgálják majd. Így vélhetően arra is lesz példa, hogy abban a formában, ahogy a kivitelező tervezte, nem engedik majd megkezdeni a munkálatokat.

Az eljárást több önkormányzat, valamint az állami útkezelő is alkalmazza. Emellett minden közműszolgáltatónak van egy ezzel megegyező saját szabályozása.

Fejér Andor hangsúlyozta, amennyiben valaki szakszerűtlen beavatkozásokat tapasztal a megyeszékhelyen, azt mindenképp jelezze az önkormányzatnak. Ígérik, kellő szigorral lépnek fel mindenkivel szemben.

Azé a felelősség, aki az adott hibát okozta

Többször keresték már meg szerkesztőségünket nem megfelelően elvégzett köztéri munkák miatt. Az egyik ilyen eset nyár végén történt.

Akkor a Széchenyi városrészben még csak épülő áruház miatt telefonált egy olvasónk. Elmondása szerint az építkezés során a környék járdáit tönkretették. Az érintett áruháznál azt a tájékoztatást adták, hogy az építkezés befejezésekor a járdák azon részeit, melyek állapota az építkezés következtében az eredetihez képest tovább romlott, helyileg javították. Hasonló helyzet állt elő nemrég Szandaszőlősön is. Ott az egyik kerékpárutat bontották fel kábelcsatornák fedlapjainak cseréje miatt. Akkor az önkormányzathoz fordultunk a kérdésünkkel. Ők pedig elmondták, hogy a távközlési céget már felszólították a burkolat helyreállítására.

Borítókép: A megyeszékhely egyik forgalmas bicikliútja/ Fejér Andor alporgármester

Fotók: Csabai István/ Mészáros János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában