KATASZTRÓFAVÉDELEM

2018.10.02. 10:21

Minősítést kaptak a jászsági mentőcsoportok

A járási mentőcsoportoknak rendszeresen igazolniuk kell, hogy megfelelnek a Nemzeti Minősítő Rendszer követelményeinek, és így egy esetleges kárhelyszínen is közreműködhessenek.

Fotó: Jászberényi katasztrófavédelmi kirendeltség

Szeptember huszonkilencedikén a Jászberényi és a Jászapáti Járási Mentőcsoport tagjai bizonyították be, hogy alkalmasak az alapvető vízkár-elhárítási feladatok ellátására, a hivatásos katasztrófavédelmi szervezetek irányítása mellett.

A helyszín a Jászjákóhalma határában lévő Zagyva-töltés volt. Nem véletlen, hogy ide szervezték a gyakorlatot, hiszen a közelmúltban a folyón számtalan alkalommal vonult le jelentős árhullám, a térséget is veszélyeztetve. Legutóbb 2013-ban fordult ilyen elő, akkor harmadfokú árvízvédelmi készültségi fokozatot kellett elrendelni.

A nap indulásaként Fózer Tibor tű. ezredes, a jászberényi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője látta el morális útravalóval a megjelenteket, akik között önkéntes tűzoltók, polgárőrök, sőt: búvárok és kutyás mentők is voltak.

Fotó: Jászberényi katasztrófavédelmi kirendeltség

A több mint nyolcvan résztvevő bizonyította rátermettségét a feladatok során: vízügyi szakirányítás mellett bőszen lapátolták a homokot a zsákokba, amelyekből a nyúlgát, valamint egy buzgárnak ellennyomó medence készült; de a töltés oldalának fóliázása is ugyanilyen szakértelemmel valósult meg.

Fotó: Jászberényi katasztrófavédelmi kirendeltség

A két mentőcsoport minden követelménynek megfelelt, így megkapta az újabb öt évre szóló minősítő oklevelet, amelyet dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató látott el kézjegyével – közölte hírportálunkkal a JNSZ MKI.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában