ABÁDSZALÓK

2018.10.09. 17:25

Összefogással születik most újjá a templom orgonája

Egy adománygyűjtési felhívás jelent meg Abádszalók hivatalos honlapján augusztus közepén „Fogjunk össze az abádszalóki római katolikus templom orgonájának javításáért” címmel. Mint kiderült, a templom régi orgonája rossz állapotban volt, nem működött tökéletesen. A javítás, felújítás tehát nem várhatott tovább.

Ujvári László

Lányi Sándorné gondnok-sekrestyés mutatja a darabjaira szedett, felújítás alatt álló orgonát.

Fotó: Ujvári László

– Körülbelül harminc évvel ezelőtt, valamikor az 1980-as években végeztek utoljára karbantartást a százöt éves, 1913-ban készített orgonán. Egy nap a kántor jelezte, hogy hibákat észlelt – vázolta dr. Pásztor István Zoltán, a felhívást jegyző önkormányzati képviselő.

– Voltak billentyűk, melyek zörögtek, egyes funkciókat már nem lehetett használni. A pedálklaviatúrán kopások jelentek meg, az orgonaszekrény belseje poros és szennyeződött. Ez utóbbi megnehezítette a vezérlés mellett a megfelelő hangolást is.

– Előfordulhat, hogy a beavatkozás már évekkel ezelőtt aktuális lett volna, de az említett tünetek most jelentkeztek – jegyezte meg a képviselő.

Több szakemberrel is felvették a kapcsolatot. Végül egy sarkadi orgonaépítő és javítómester, Péntek Gergely végzett állapotfelmérést. Kiderült, hogy a helyrehozatal körülbelül hatszázezer forintba kerül.

Az utóbbi évtizedben egyfajta elöregedés, csökkenés tapasztalható a katolikus hívek számában. Egy ilyen kis közösség számára pedig nagyon nehéz a szükséges forrás előteremtése. Dr. Pásztor István Zoltán, valamint dr. Korózs László plébános augusztusban egy adománygyűjtési felhívás közzététele mellett döntött. Egy hónapig tartott a gyűjtés.

– Jó volt látni, hogy nemcsak a katolikus, hanem a református hívők is megmozdultak. Vállalkozók és elszármazottak egyaránt az ügy mellé álltak. Például a miskolci Kolping család és a megyei önkormányzat is hozzájárult a felújításhoz – részletezte dr. Pásztor István Zoltán.

Lányi Sándorné gondnok-sekrestyés mutatja a darabjaira szedett, felújítás alatt álló orgonát.
Fotó: Ujvári László

Körülbelül ötvenen csatlakoztak a felhíváshoz a cél érdekében. Október elsején elindult a körülbelül két hétig tartó felújítási munka. Szétszedik, áttakarítják az orgonát és megjavítják a szükséges alkatrészeket.

A szakértő szerint az orgona – korához képest – jó állapotnak örvend, hála az eddigi karbantartásoknak, valamint a templom megfelelő klímájának. A mostani javítás célja az állagmegóvás.

Évtizedekkel ezelőtt takarították ki

– A hangszer egy teljes belső tisztításon esik át, minek eredményeként az összes sípot tisztítom, az esetleges hibákat kijavítom, ebbe természetesen beletartozik a játszóasztal is – részletezte megkeresésünkre Péntek Gergely, az orgona javítását végző szakember.

Úgy látja, a legnagyobb gondot a piszok és a por, kormos sípanyag és szeleprendszer okozta.

Egy belső feljegyzés szerint az orgona 1945-ben volt utoljára kitisztítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában