KARCAG

2018.10.11. 19:51

Rendelet óvja a zöldterületeket a szabálytalanul parkolóktól

Büntetik a szabálytalanul parkolókat – letelt a türelmi idő. Bár a KRESZ tiltotta a zöldfelületen való parkolást, mégis Karcag több pontján az intézmények előtt ezt sokan megtették. Most erre rendeletet is alkottak, melyet egyhangúlag fogadtak el.

Daróczi Erzsébet

Ezt a fotót még augusztusban küldte egy olvasónk a szolnoki Vasvári Pál utcából. Az akkori szabálytalan parkolásokról szóló cikkünket a fotóra kattintva tekintheti meg.

– Évek óta ugyanott parkolok, de most ezért megbüntettek – hívta fel egy karcagi olvasónk szerkesztőségünket, s elmondta, a kiküldött határozat szerint a kórháznál zöldfelületen állt meg az autójával, ezért a tízezer forintos közigazgatási bírság.

– Csak azt nem értem – sorolta a középkorú asszony –, miért lett egyik napról a másikra tilos itt a fűre lépni/parkolni. Elmondása szerint ismerősei közül is kaptak ilyen határozatot az elmúlt napokban, így ők is szeretnék tudni, miért ez a bírság.

A hölgy kérdésével a polgármesteri hivatalban Rózsa Sándort, Karcag jegyzőjét kerestük meg.

– A képviselő-testület májusban alkotta meg a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletét, mely július 31-én lépett hatályba.

– Eddig ilyen rendelete nem volt a városnak, egy korábbi, 1993-as és annak többszöri módosítása szólt „településünk, környezetünk védelméről”, mely most az új rendelettel hatályát vesztette.

– A hatályos rendelet szerint a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki közhatalmi szervek, közintézmények (ilyen a kórház is), továbbá kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó tevékenység céljára szolgáló létesítményeket magába foglaló ingatlanok előtti, köztérnek, közparknak minősülő zöldterületen, arra ki nem jelölt helyen gépjárművel parkol – magyarázta a jegyző.

– A közterület és zöldterület fogalmát egyébként egy 1999. évi törvény is meghatározza. E szerint zöldterület állandó növényzettel fedett közterület, amely a település klimatikus viszonyainak megőrzését, javítását, ökológiai rendszerének védelmét, a pihenést és testedzést, vagy díszítő funkciót biztosít, továbbá a növényzet nélküli földes közterület, ami a fenti funkciónak tesz eleget, de arról a korábbi növényzetet károsító hatások már kipusztították.

– Ez alapján nem lehet a szabálytalan parkolásra kifogás, hogy azért álltam oda az autómmal, mert már ott a gyep kipusztult – mondta a hivatalvezető.

– Sokan ugyanis ezzel védekeznek a határozat kézbesítése után. Ha nem lenne helyi rendeletünk arról, hogy zöldterületen, arra ki nem jelölt helyen gépjárművel nem lehet parkolni, a KRESZ akkor is szabályozza, hol lehet megállni vagy várakozni.

Ezt a fotót még augusztusban küldte egy olvasónk a szolnoki Vasvári Pál utcából. Az akkori szabálytalan parkolásokról szóló cikkünket a fotóra kattintva tekintheti meg.

– Így a vidékről érkezőknek sem lehet a bírsággal szemben az a kifogása, hogy nem ismerik a helyi rendeletet, hiszen a KRESZ ide vonatkozó szabályai mindenkire egyformán kötelezőek – szögezte le Rózsa Sándor, akitől megtudtuk, a helyi rendelet hatályba lépését követően – azaz július 31-től – türelmi időt is adtak.

Egy hónapig a közterület-felügyelők csak figyelmeztették a szabálytalan helyen parkoló autósokat, de ennek az időszaknak immár vége.

Sokan állnak le szabálytalanul

Mennyibe is kerül a szabálytalan parkolás?

Természetes személy esetében 200.000, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében 500.000 forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki. A közigazgatási eljárás lefolytatására pedig a jegyző jogosult – magyarázta Rózsa Sándor, aki elmondta, az elmúlt pár hétben már 110 ilyen határozatot postázott ki a hivatal.

Napi szinten a két közterület-felügyelő 25–30 esetben tesz feljelentést belterületi zöldfelületen parkolásról. Az elmúlt években az önkormányzat a város több pontján alakított ki közintézmények előtt parkolókat, ezek építését a lehetőségek függvényében folytatják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában