ELHÚZÓDHAT AZ ÜGY

2018.10.17. 20:00

Tiszaföldvári disznóügy: csak természetkárosítás miatt nyomoznak

Állatkínzás és természetkárosítás miatt tett büntetőfeljelentést a rendőrségen a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Tiszaföldváron, miután a helyi sertéstelepen elhullott sertések ügyében a szükséges vizsgálatokat elvégezte. A rendőrség már csak természetkárosítás gyanúja miatt indított eljárást.

Joó Zsuzsa

Rengeteg sertés pusztult el a telepen, a tetemek méltatlan körülmények között hevertek

Forrás: Beküldött fotó

Több mint egy hónapja került ki a világhálóra az a videó és fotósorozat, mely egy Tiszaföldvár melletti sertéstelepen készült. A felvételeket a telep egyik korábbi dolgozója készítette és ő is tárta a nyilvánosság elé. A videón elhullott disznókat lehetett látni, melyeket tulajdonosuk nem földelt el, azok napokig oszlottak a tűző napon. A gyomorforgató felvételek bejárták az internetet, a sajtót.

Érthető módon Tiszaföldváron komoly indulatokat váltott ki az eset. Főleg, hogy – többek állítása szerint – hetekkel korábban már jelezték az önkormányzatnak az egyre erősebben terjengő bűzt, de állítólag senki nem tett semmit, hogy kiderítsék, mi okozza a jelentős szaghatást. Még egy lakossági fórumon is szembesítették a polgármestert a vádakkal.

Rengeteg sertés pusztult el a telepen
Fotó: Beküldött fotó

Hogy az indulatokat megfékezze, Hegedűs István polgármester arra figyelmeztette a lakosokat, hogy az alaptalan rágalmazásokat jogi útra tereli. Megígérte ugyanakkor, hogy amint megtud valamit a vizsgálatok eredményeiről, azonnal tájékoztatja a lakosságot. És valóban ő volt az, akitől (hivatalos részről) először hallhattuk, hogy a sertések augusztusi elhullását vélhetően a szellőzőrendszer meghibásodása okozhatta. Ez persze sok kérdésre nem adott magyarázatot. Például arra, hogyan lehet az, hogy a sertéstelepen korábban mindent rendben találtak az ellenőrzéseken? Ha hinni lehet a volt dolgozó állításának, akkor már egy éve is szörnyű állapotban éltek a disznók a ­telepen.

Mindenesetre, miután a felvételek napvilágra kerültek, az ügyben azonnal vizsgálatot indított a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal. Az elmúlt hetek alatt a szükséges vizsgálatokat elvégezte, melynek eredményeként élelmiszerlánc-felügyeleti és állatvédelmi eljárásokat indított. Az eljárások még nem zárultak le. A Kormányhivatal állatkínzás és természetkárosítás miatt tett büntetőfeljelentést a rendőrségen.

A Kunszentmártoni Rendőrkapitányság az eljárást még szeptember 18-án elindította, de csak környezetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. (Ez úgy lehet, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján az állatkínzás bűntettének gyanúja valamiért nem állta meg a helyét. Persze, az eljárás során ez még változhat – a szerk.) Jelenleg is tart a tanúk felkutatása, kihallgatása, az adatok, információk begyűjtése és azok értékelése, valamint a szükséges szakértői vélemények beszerzése is. A nyomozás jelenlegi szakaszában nem szolgáltak bővebb információval az ügyről.

Ennél többet egyébként még Hegedűs István polgármester sem tud, részleteket az önkormányzattal sem közöl a nyomozóhatóság. Időközben a telephelyet kármentesítették, konténerekben szállították el az állati tetemeket, a környéket rekultiválták. A településvezető egyébként nem számít az ügy gyors lezárására, szerinte hosszú hónapok is eltelhetnek, míg pont kerül a végére.

Soós Antal helyi képviselő ugyanakkor aggályát fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy az ügyet ugyanaz a hatóság vizsgálja, amelyik a szóban forgó telepre kiadta az engedélyt, és az ellenőrzést is ez végezte ott.

Szándékos volt?

Az állatkínzás csak akkor róható fel, ha azt szándékosan követték el. A tiszaföldvári esetben ha valóban meghibásodás miatt állt le a szellőző rendszer (állítólag emiatt pusztultak el a sertések), akkor az tényleg megkérdőjelezi a szándékosságot. Ha akarva állították le a ventillátort, az már szándékosságnak minősülne. A természetkárosítás bűntette viszont jobban megállja a helyét. Utánajártunk: amennyiben bebizonyosodik a természetkárosítás bűntette, úgy akár három évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik az elkövetőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában