MARTFŰ

2018.10.17. 17:30

Vita a sörgyár bezárásáról: a városvezető és a képviselő másként látja

Korábban írtunk arról, hogy december 31-én végleg bezárja kapuit a Heineken Sörgyár Martfűn.

Joó Zsuzsa

Fotó: Mészáros János

A holland cég azzal indokolta döntését, hogy Sopronban bővíti logisztikai kapacitását, a gyártókapacitást pedig a helyi raktári bázis is ki tudja szolgálni.

Boldog István országgyűlési képviselő úgy nyilatkozott, Martfű súlyos adóemeléseket hajtott végre. Több mint duplájára emelte két év alatt az építményadót, mely milliós kiadást jelentett a holland cégnek. Szerinte az iparűzési adó sem a legkevesebb a környéken: két százalék. Úgy véli: a város az adópolitikájával inkább arra „ösztönözte” a Heinekent, hogy elpakoljon a városból. A képviselő úgy fogalmazott: a martfűi önkormányzat nem vállalkozásbarát önkormányzat, ezen a jövőben változtatnia kellene.

Dr. Papp Antal polgármester a vádakra reagálva elmondta, a kettő százalékos iparűzési adó (mely 1990-től változatlan mértékű) nem rendkívüli, az ország legtöbb településén ennyi. A polgármester elismerte viszont, hogy az ingatlanadó mértékét ténylegesen emelték az utóbbi években Martfűn, hogy ezzel ellensúlyozzák az iparűzési adó kiesést. De figyelembe vették, hogy ez még mindig alacsonyabb, mint Sopronban, ahova átköltözött a gyár.

A nyolcszáz forintos építményadó-emelés ugyanakkor a Heinekennek csak évi négymillió forint plusz kiadást jelentett. Ez egy gyengébb keresettel rendelkező dolgozó bére és járulékai, az összeg elenyésző a cég összes bevételéhez képest. (A Heineken Sörgyár tavalyi tájékoztatójában kiemelte, hogy közel 25 milliárd forintot fizet adóba az állam felé. Ez elsősorban ÁFA és jövedéki adó.) Az irreális adó bevétel felvetése a településvezető szerint azért is teljesen érthetetlen, mert Martfű 2010. évi adóbevétele szinte teljesen megegyezik a 2017-es évivel.

Nem egyezik a két vélemény a sörgyár bezárásának okát illetően
Fotó: Mészáros János

Dr. Papp Antal szerint annak, hogy a cég elhagyta a várost, inkább az az oka, hogy a cider termékek jövedéki adója irreálisan magas hazánkban.

– Köztudott, hogy a Heineken adókedvezményt kért erre a kormányzattól, cserébe idehozott volna egy komplett cider-gyártósort és egy gyümölcsfeldolgozót is. Ezt azonban elutasították. Ezekről sok információt lehet találni az interneten. A fő probléma tehát szerintem az volt, hogy Martfűn már csak palackozó üzem működött 2004-től és ezt kellett volna egy másik termékkel megtámogatni. Ez lett volna cider. Úgy gondolom, hogy a gyárbezárás gazdasági döntés volt, ami nem is biztos, hogy Magyarországon született meg.

Dr. Papp Antal hangsúlyozza: továbbra is jóban van a Heinekennel, és mindig is jóban volt, kölcsönösen tájékoztatták egymást. A holland cégnek a város adópolitikája ellen sem volt kifogása. A Heineken éppen most keres területi képviselőinek bérleti helyet Martfűn.

Boldog István azt nyilatkozta: hamarosan megkeresi a Csiki Sörgyárat és újból a figyelmébe ajánlja a martfűi telephelyet. Nagy kérdés persze, a Heineken el akarja-e adni egy konkurenciának az üres gyárat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában