egészségügy

2018.11.10. 11:20

A népbetegségről és szövődményeiről konzultálnak az orvosok

A hypertonia joggal számít népbetegségnek, hiszen a statisztikák szerint a legtöbben magas vérnyomásos panaszokkal fordulnak háziorvosukhoz manapság hazánkban. Ezért is számít kiemelt fontosságúnak a folyamatos képzés, és konzultáció ezen a területen.

Szilvási Zsuzsa

A hypertoniai konferenciát immár 14. alkalommal rendezik meg.

Fotó: Csabai István

A Szívügyünk Szolnok Alapítvány és a Magyar Hypertonia Társaság Szolnoki Decentruma a Hetényi Géza kórházzal együttműködve immár tizennegyedik alkalommal hívta össze négy megye – Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok – kardiológusait, háziorvosait, belgyógyászait arra a konferenciára november 10-11-én, melynek témája a magas vérnyomás és annak szövődményei lesznek.

– A hypertonia a leggyakoribb betegség, amellyel beteg megkeres orvost. Népbetegségnek számít, hiszen Magyarországon a becslések szerint 3,5 millió hypertoniás beteg él, ráadásul a szövődmények igen súlyosak lehetnek. Ezeknek a betegeknek az ellátása, illetve a megelőzés nagy kihívást jelent manapság.

– A mostani konferencia központjában az Európai Kardiológigi és Hypertonia Társaság által jegyzett új hypertonia guideline – szakmai ajánlás – részletes ismertetése áll – emelte ki dr. Herczeg Béla, a Hetényi Géza Kórház Kardiológiai Centrumának vezetője, a Szolnok Szívügyünk Alapítvány kuratóriumi titkára.

– Ennek részeként külön foglalkozunk a terhességi magas vérnyomás betegség problémakörével. Ezt a szekciót szombat délelőttre, szülész-nőgyógyász kollégák bevonásával tervezzük. Ugyancsak fontos témakör a hypertonia és a stroke kapcsolata, hiszen a stroke-os esetek mintegy hetven százalékát bizonyítottan a magas vérnyomás okozza.

A hypertonia ellátás sarokköve a háziorvosi ellátás. A háziorvosok szakképzettsége, hozzáértése, szakmai igényessége alapvetően meghatározza egy ország, egy régió betegeinek orvosi ellátási színvonalát. Ez különösen igaz a magas vérnyomás ellátására. Ehhez kapcsolódóan a Magyar Hypertonia Regiszter adatai szolgáltatják a legszemléletesebb példát.

A már széles körben ismert adatok tényszerűen mutatják hazánkban a betegség előfordulását, az ellátás alakulását, az elért eredményeket. Az adatok alapján mondhatjuk, hogy régiónk, elsősorban Jász-Nagykun-Szolnok megye ellátása, az ellátás szakmai színvonala, köszönhetően az egyre kiterjedtebb szűrővizsgálatoknak is, örvendetesen alakul.

A hypertoniai konferenciát immár 14. alkalommal rendezik meg.
Fotó: Csabai István

A 2015-ben a 140/90 Hgmm alatti célvérnyomást elért betegek aránya 48,8 százalék. Az országos átlag 44,9 százalék.

Alapítványunk idén kerek, 20. jubileumi évfordulójához közeledik. Az eltelt évek alatt nem kevés sikert értünk el, de nem gondoljuk, hogy megelégedhetnénk. A hypertonia konferenciával is fő célkitűzésünket, a régióban élő szív- és érrendszeri, magas vérnyomás betegségben szenvedő betegek mind teljesebb, mind színvonalasabb ellátását szeretnénk szolgálni.

A mostani konferenciát ebből a szempontból különösen nagy fontosságúnak tartjuk. Szeretnénk minél több háziorvos és szakorvos kollégát megszólítani. Közös célunk, hogy az említett 48,8 százalék mihamarabb 50 fölé kerüljön 0 zárta szavait a kardiológus főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában