SZOLNOK

2018.11.15. 11:30

Az újságkészítéssel is ismerkedett az orgonaművész

Rákász Gergely orgonaművész látogatott el a héten szerkesztőségünkbe. Kollégáink a lapkészítés munkafolyamatait is bemutatták vendégünknek.

Szilvási Zsuzsa

Rákász Gergely a munkafolyamatokkal is ismerkedett

Fotó: Mészáros János

A zenész nagy sikerű koncertet adott Karcagon, a következő hetekben pedig előbb Jászberényben, majd Szolnokon is koncertezik. Bár a délutánok szinte még a kora őszt idézik, immár közeleg a leghidegebb évszak. Rákász Gergely idei koncertsorozata is a Tél címet kapta.

Azokat a régi, fehér, csikorgó, korcsolyázós és szánkózós teleket idézi fel, amikor még érdemes volt begyújtani a kandallóba. Amikor az emberek a fagy, a csontig hatoló szél és a hosszú éjszakák elől menekülve otthonaik tisztaszobájában gyűltek a tűz köré, ahol az öregek a tévé helyett sziporkázó hótündérekről meséltek.

De ezeken túl szóltak a méltóságteljes jéghercegről, a félelmetes éjszakákról, valamint a dermesztő téli viharokról is. Szavaik megidézték a pajtába születő Istent, vagy a nemes és a hősies tetteket, amiket a család tagjai véghez vittek az egymást követő, hosszú évszázadok alatt.

Rákász Gergely a munkafolyamatokkal is ismerkedett.
Fotó: Mészáros János

A pattogó tűz melege közelében pedig a mese összekovácsolt kicsit és nagyot, időset és fiatalt. Ebben a különleges „téli mesében” Vivaldi és Bach gyújtják a tüzet, táplálják a lángokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában