tiszazug

2018.11.01. 06:52

Van, ahol éjjel is ügyelnek a temetők rendjére

Szerte a Tiszazugban felkészültek már a mindenszentek, halottak napja ünnepére.

Joó Zsuzsa

Már most sokan látogatják a temetőket

Fotó: Mészáros János

Az önkormányzat és a temetők üzemeltetői mindenhol elvégezték a sírkertek takarítását, rendbetételét. Cibakházán nagy munkára nem volt szükség, ugyanis a temető rendezése folyamatos volt egész évben.

Az önkormányzat egyeztetett a rendőrséggel és a polgárőrséggel is. Hegyes Zoltán polgármester azt mondta, bár korábban előfordultak apróbb bűncselekmények a temetőben (mécseseket, virágokat vittek el, valamint egyszer egy zsebtolvaj is „munkálkodott” a helyszínen), mára ezek száma lecsökkent. Érdemes tudni, hogy egy térfigyelő kamera folyamatosan rálát a temetőre.

Kunszentmártonban a temetők fenntartása a helyi katolikus egyházközség feladata. Üzemeltetését is egy egyházi fenntartású cég végzi. Ennek ellenére az önkormányzat évente egyszer besegít a régi koszorúk és elszáradt virágok elszállításába, ez most is megtörtént.

Nagyréven nemcsak a temetőt, hanem annak környékét is figyelik a polgárőrök, méghozzá lóhátról. A községben hét lovas polgárőr is dolgozik.

Az önkéntes egyenruhások egyébként szerte a Tiszazugban meghosszabbított vagy folyamatos szolgálatot teljesítenek. Kecse László járási koordinátor elmondta, a rendőrséggel egyeztetve járőröznek majd a polgárőrök csütörtök reggel nyolc órától hétfő reggelig.

Már most sokan látogatják a temetőket
Fotó: Mészáros János

– Már a múlt hétvégétől kint vagyunk a temetőkben és annak környékén. A folyamatos szolgálat nem azt jelenti, hogy a nap huszonnégy órájában felügyeljük a rendet a sírkertekben, inkább visszatérő ellenőrzésekre számítsanak a lakosok.

– Akadnak települések, ahol csak nappal teljesítenek szolgálatot a polgárőrök, de például Cibakházán már este tízig, Tiszaföldváron éjjel is – mondta.

Ez utóbbi településen különösen szükség van a polgárőrök, rendőrök jelenlétére, ugyanis éppen a temető környéke a törzshelye a drogfogyasztóknak. Lakossági kérésre nyáron két térfigyelő kamerát is felszereltek arrafelé, melynek hatására megszűnt vagy legalábbis jelentősen csökkent a viráglopások és más bűncselekmények száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában