SZOLNOK

2018.12.09. 14:30

Mindent megtesznek, hogy a fogyatékkal élők is gondtalanul könyvtárazhassanak

Kétnapos, nagy léptékű konferenciát rendezett a Verseghy Ferenc Könyvtár a Publika Magyar Könyvtári Körrel karöltve a napokban, Könyvtárak a hátrányos helyzetű emberek szolgálatában címmel. Az ország különböző részeiből vonzotta a könyvtár szakma nagyjait, sőt még külföldről is érkezett előadó.

Kovács Berta

A vakok és gyengénlátók szervezeténél a könyvtárosok

Fotó: Kovács Berta

A plenáris ülésen főként az országos helyzetet, a nemzetközi mintákat tekintették át, de Czakóné Gacov Katalin igazgató is beszélt a Verseghy Ferenc Könyvtár nyújtotta szolgáltatásokról.

Majd ezt követően délután három szekcióban a siket és nagyothalló, a vak és látássérült, illetve fizikai és mentális problémákkal küzdő olvasók könyvtári, információs ellátásával ismerkedtek a résztvevők, meghívott szakemberek vezetésével.

A látássérült szekcióban Pesti Zoltánné, a JNSZM Vakok és Gyengénlátók Egyesületének elnöke is bemutatta szolgáltatásaikat, sőt, szombaton a konferencia résztvevői az egyesület Móra Ferenc úti oktatótermébe és Szántó körúti irodájába is ellátogattak tapasztalatcserére.

E napon az ÉN IS VAGYOK Egyesülete is bemutatkozott a könyvtárosoknak, és a fogyatékosságot, mint emberjogi területet járták körül eszmecseréjükben.

– Ahogy országszerte, úgy megyénkben is vannak még olyan könyvtárak, ahová egy mozgássérült egyáltalán nem tud bejutni, mert például egy lift nélküli önkormányzati épület első emeletén működik.

– Ilyen helyeken a kikölcsönzött könyvek házhoz szállításával tudnak a problémán segíteni. Még a Verseghy Ferenc Könyvtárban is van mit tennünk ilyen téren – mutatott rá Czakóné Gacov Katalin.

A vakok és gyengénlátók szervezeténél a könyvtárosok
Fotó: Kovács Berta

– Mi nem teszünk különbséget sérült és ép olvasók között. Vannak kerekesszékes olvasóink is, rendelkezünk hangoskönyvekkel, néhány Braille-könyvvel a látássérültek számára.

– Az épületen belül jól tudnak közlekedni a mozgássérültek, van számukra kialakított vizesblokk is. A bejutás az, ami nehéz a nehezen mozgó látogatók számára, de adtunk be pályázatot a teljes körű akadálymentesítésre, ez elbírálásra vár.

A könyvtár több fogyatékos szervezettel is együttműködik, helyiséget biztosít rendezvényeikhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában