Kisújszállás

2018.12.16. 07:00

A helyi értékeket mutatta be képén a kisújszállási Tóth László

Tíz éve, a szolnoki III. Pelikán Kupán indult először neves versenyen Tóth László, a kisújszállási Illéssy Sándor Baptista Középiskola cukrász alapvégzettségű igazgatóhelyettese. Azóta már világbajnokságon és olimpián is szerzett érmeket. November 24-én világbajnoki aranyérmes lett Luxemburgban.

Daróczi Erzsébet

Aranyérmes munkáját mutatja Tóth László (balra) Toldi Attila igazgatónak és Szász Veronikának, a Baptista Szeretetszolgálat területi oktatási igazgatójának

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A Culinary World Cup 2018-on 72 ország 2500 versenyzője mérte össze tudását – mondja Tóth László. – Szakács artisztikában indultam, a nemzetközi zsűri asztalára egy 60×80 centiméteres rizsképet tettem le.

– S miért baglyot készítettem? Korábban olvastam, hogy Túrkeve után Kisújszálláson van a legtöbb bagoly, már akkor volt olyan gondolatom, hogy meg kellene örökítenem az állatokat.

– Amikor a tűzzománc technikát tanultam Duli Annamária művésztanár kollégámtól, az első képeim baglyot ábrázoltak. Szeptember végén a Kivilágos kivirradtig fesztiválon dr. Kovács Tibor alpolgármester felkért a rizses sütemények zsűrizésére, mert kerestük Kisújszállás rizses édességét.

– Meg is született a döntés, a nyertes a Nagykunsági tejberizses álomtorta volt, melyet Kissné Kurucz Renáta készített. Ez is adott egy újabb variációt, illetve az idő rövidsége volt az, ami meghatározta, mit készítsek a luxemburgi versenyre.

– Így lett rizsbagoly a versenymunkám – teszi hozzá Tóth László, akinek a 150 ezer rizsszemet 200 munkaóra alatt sikerült felragasztania. – A 11-féle rizs többségét itthon szereztem be, a legkülönlegesebb vörös rizs több ezer kilométerről érkezett. A fa ágait a kisújszállási fekete vadrizs adta, a képen a fehér rizs szintén kisújszállási.

– A kategóriámban 107-en indultunk, én az első napon versenyeztem. Úgy éreztem, hogy a maximumot kihoztam magamból, így nyugodtan vártam a szigorú zsűri döntését. A nap végén nagy örömmel vettem át az aranyérmet.

Aranyérmes munkáját mutatja Tóth László (balra) Toldi Attila igazgatónak és Szász Veronikának, a Baptista Szeretetszolgálat területi oktatási igazgatójának
Fotó: Daróczi Erzsébet

– A versenyre elkísért Toldi Attila iskolaigazgató, Horváth Ferenc mesterszakács, mesterfelszolgáló kollégám, Duli Annamária művésztanár kolléganőm, aki az asztalom dizájnjában segített, ők azonnal gratuláltak, és már hívták is az ismerősöket.

– Én pedig a családomat értesítettem, és együtt örültünk, majd amikor hazajöttem, meg is ünnepeltük a sikerem. A feleségem, Szilvi, gyógypedagógus, a megyei pedagógiai szakszolgálat kunhegyesi tagintézményénél dolgozik.

– Kristóf fiam 12, Dominik 11 éves, még nem tudom, hogy örökölték-e tőlem a kézügyességem, de nem is erőltetem őket. Közös főzés apával azért néha előfordul, akkor szívesen segítenek – árulja el Tóth László, aki szakmai sikereit tíz év alatt érte el.

– 2008-ban a III. Pelikán Kupán indultam először artisztikában, majd 2014-ben Luxemburgból bronz, 2016-ban Erfurtból két bronzéremmel tértem haza, s most Luxemburgban sikerült aranyat nyernem.

– A következő versenyem több mint 400 nap múlva lesz, így még nem gondolkodom azon, mit csináljak akkorra – mondja a tanár úr, aki büszke tanítványaira is, hiszen a szombati Illéssy Gasztro Kupán jól szerepeltek, ezüst-, bronzdiplomások lettek.

– Osztályából az asztalosnak tanuló Ressinka Józsi megpróbálkozott a kakaófestéssel is, a zsűritől bronzérmet kapott. A tanár úr szerint a jó versenyzéshez a kézügyességen, fantázián kívül kitartás, rendkívül nagy türelem kell. Tóth László aranyérmes képe az iskolában kap majd helyet.

Büszkék rá az iskolában is

– Küzdelmes győzelem áll a teljesítmény mögött – mondja Toldi Attila iskolaigazgató. – Hiszen kollégánknak a napi felelősségteljes munka és a szülői feladatok ellátása mellett jelentős időt kellett befektetnie a kép elkészítésébe.

– Büszkék vagyunk rá, mesterségbeli tudását tükrözi a világbajnoki aranyérem. Büszkék vagyunk iskolánkban arra az összefogásra is, amellyel segítettük az eredményes részvételét.

– Csapatunk nevében megköszönöm támogatóinknak az anyagi hozzájárulást, hiszen nélkülük nem tudtunk volna részt venni a világbajnokságon – teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában