SZOLNOK

2018.12.27. 15:29

Hiánypótló könyv jelent meg az Alcsiszigetről

Ritka történelmi dokumentumok, gondolatébresztő visszaemlékezések, olvasmányos portrérészletek, gazdaságtörténeti és vízügyi érdekességek, valamint archív fotók tucatjai színesítik a szolnoki Alcsisziget múltját feldolgozó könyvet.

Új Néplap

A kötet Kovács Gyuláné, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség egykori igazgatója és társzerzőként Békési István, a Kötivízig Vízrendezési és Öntözési Osztályának vezetője jelentetett meg a napokban – tudtuk meg Laczi Zoltántól, a Kötivízig sajtóreferensétől.

A kötet visszarepíti az olvasót Szolnok egyedülálló városrészének múltjába. Többek között megtudhatjuk: az itt talált régészeti leletek arra utalnak, hogy ez a terület egy honfoglaló nemzetségi központ lehetett.

A középkorban a legeltető állattartás és a földművelés vált dominánssá Ácsi Szögön. Az 1848-ban kezdődött Tisza-szabályozási munkálatok részeként 1857-ben ért véget a vezérárok kiásása. Ezután a térképeken már megjelent az Alcsisziget elnevezés.

Az 1934. évi törvényhatósági választói névjegyzék harmincegy szavazásra jogosultat nevez meg alcsiszigeti lakóhellyel. Ma is töretlenül népszerű Szolnok e különleges városrésze, melyről rengeteg érdekességet tár elénk a Történelmi séta az Alcsi-Holt-Tisza mentén című, nemrég megjelent könyv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában