CSERKESZŐLŐ/CSÉPA

2019.01.26. 06:59

A csépai plébánia csaknem száz nehéz sorsú családot támogat

Csaknem száz, tanyán élő családnak segít a csépai plébánia, pontosabban annak egy csoportja, az Irgalmasság Szigete. Tűzifával, tartós élelmiszerrel, ruhával, ivóvízzel támogatják a magányos, beteg, nehéz körülmények között élőket. Mi is csatlakoztunk Antal András atya egyik karitatív körútjához. Első megállónk a Polák család otthona volt.

Joó Zsuzsa

A tárcsás mosógéppel fél nap a mosás – mondja Marika.

Fotó: Joó Zsuzsa

– Ezzel az autóval nem jutsz messzire – figyelmeztet Antal András atya (aki a papi rend tagja), majd javasolja, menjünk inkább az ő négykerék-meghajtású járgányával.

Alig két perc múlva már értem, miért volt a kocsicsere. Saras dűlők között vezet utunk, itt csak a terepjárók küzdik le az akadályokat. Útközben Antal András elmondja, gyakran jár errefelé, hogy a magányos, beteg, szegény sorsú embereknek segítséget nyújtson.

Nem kizárólag ő, hanem a csépai plébánia által létrehozott Irgalmasság Szigete elnevezésű csoport. Tűzifával, tartós élelmiszerrel, ivóvízzel, ruhával, bútorokkal, szivattyúval és más egyéb eszközzel támogatják az itt élőket. De ami a legfontosabb: odafigyelést, támogatást biztosítanak nekik.

Most a Polák családhoz igyekszünk. Jómagam gyorsan elveszítem a tájékozódást, már azt sem tudom, hol járunk a tizedik kereszteződés után. Végül ott, ahol az út véget ér és talán még a madarak is csak tévedésből repülnek errefelé, megállunk egy vályogház előtt.

– Szabad bejönnünk? – kopogtatunk a vastag pléddel letakart ajtón. A háziasszony gyorsan megtörli kezét, nagymosásban van. Szabadkozik, csak ilyenkor van rá ideje, amikor a gyerekek óvodában, iskolában vannak. A keverőtárcsás mosógép hangosan brümmög.

András atya (aki valójában csak diakónus) arról érdeklődik, minden rendben van-e, szükség van-e bármilyen segítségre. Polák Attiláné Marika csak bólogat, köszöni szépen, ha nehezen is, de megvannak. Azt állítja, ha nem lenne a családsegítő és az atya, nem is tudja, hová lennének...

A tárcsás mosógéppel fél nap a mosás – mondja Marika.
Fotó: Joó Zsuzsa

Az édesanya egyedül neveli gyermekeit azóta, amióta párját letartóztatták. Ennek már két éve. Azóta nem tud elmenni főállásba dolgozni. Ugyan, ki adna neki munkát úgy, hogy csak reggel 8-tól délután háromig ér rá? Most „anyaságin” van, ebből élnek.

– Van itthon is dolgom elég – bólogat, majd sorolja a napi teendőket: – Reggel elindítom a kicsiket, az iskolabusz beviszi őket Cserkeszőlőbe. Aztán mosok, takarítok, főzök. A sült krumpli a kedvenc, azt nem győzöm készíteni! Meg a pizza...!

– Az csak akkor van, amikor az atya hoz adomány-pizzát. Sajnos a sütőm elromlott, serpenyőben melegítem meg a kész tésztát. Ha boltba megyek kerékpárral, az több óra, hiszen a falu nem itt van a közelben.

A tárcsás mosógéppel fél nap a mosás.
Fotó: Joó Zsuzsa

– Aztán begyújtok a kályhába, ha kell, fát vágok hozzá. Jaj, ezt nagyon nehéz volt megtanulnom, hiszen korábban ilyet soha nem csináltam. De mára már belejöttem.

– Délután a csempekályhán melegítem a vizet, hogy este legyen víz a fürdéshez. Mivel a teraszból kialakított fürdőszobát nem tudom fűteni, egy műanyag kádban mosdanak a picik a meleg szobában. A felnőttek meg odakint, a hidegben. Aztán itt az este és másnap kezdődik elölről az egész.

Kiderül, Marika testvére is ebben a házban lakik, így most öten élnek a két szobában. Szerényen, de szabadon. Az édesanya azt mondja, nem kellene neki nagy ház, jó a picike is, csak legyen bent a faluban. Persze, ez csak álom, remény sincsen arra, hogy valaha tudna venni egy másik ingatlant magának és a családjának.

Lottót sem vesz, abból a pénzből inkább hazaviszi a kiló kenyeret. Viszont vízkeresztkor megszenteltette házát, hátha az szerencsét hoz.

– Várom már a tavaszt, hogy végre elmehessek valahová dolgozni. Fóliásokhoz szoktam... A gyerekeknek is jobb lesz akkor, kint futkározhatnak az udvaron. De addig... addig kutya nehéz hetek várnak még ránk... – ingatja fejét az asszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában