TISZAFÖLDVÁR

2019.01.30. 06:57

Még nyomoz a rendőrség a tavalyi földvári sertésügyben

Lezárultak a Tiszaföldváron elhullott sertések ügyében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal által indított eljárások. A rendőrség azonban még tovább nyomoz.

Joó Zsuzsa

Rengeteg sertés pusztult el a telepen, a tetemek méltatlan körülmények között hevertek

Forrás: Beküldött fotó

A meglehetősen nagy médianyilvánosságot kapott „disznó-ügy” tavaly augusztusban robbant. A város egy részét penetráns bűz lepte el. Hamarosan kiderült: egy közeli sertéstelepen csaknem kétszáz sertés pusztult el, ezek tetemei napokig oszlottak a napon – a szag innen származott.

A telep korábbi dolgozója mindezt filmre vette és fotókat is készített az elhullott állatokról. Sőt, azzal az állítással lépett a nyilvánosság elé, hogy az elmúlt években összességében háromezer disznó veszett oda, a tetemeket pedig a környező területeken földelték el.

A vizsgálatok szerint az augusztusban elpusztult 168 darab hízó elhullását a szellőző rendszer meghibásodása okozta.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal több eljárást is indított ez ügyben, ezek lezárultak, az állattartót számos szabály megsértése miatt marasztalta el.

Az állatvédelmi szabályok megsértése miatt a sertéstartót állatvédelmi bírsággal sújtotta. Az állategészségügyi előírások-, az állatok állat-egészségügyi felügyeletére és ellátására vonatkozó-, az állatok tartásának szabályaira vonatkozó-, valamint az állati eredetű melléktermékek gyűjtésére, kezelésére, tárolására, szállítására vonatkozó jogszabályok megsértése miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírsággal sújtotta és a sertéstartói tevékenységtől 3 évre eltiltotta.

Az egységes környezethasználati engedély nélkül folytatott nagy létszámú állattartási tevékenységet ugyanakkor – környezetvédelmi bírság kiszabása mellett – a kormányhivatal megtiltotta.

Soós Antal tiszaföldvári képviselő, a megyei önkormányzat tagja úgy véli, bár a kormányhivatal pontot tett az ügy végére, messze vagyunk még a teljes igazságtól. A legnagyobb kérdés az, vajon tényleg elpusztulhatott-e háromezer sertés korábban a telepen (ahogy azt a korábbi dolgozó állítja) és ha igen, az állatok tetemei hol vannak.

Rengeteg sertés pusztult el a telepen, a tetemek méltatlan körülmények között hevertek
Fotó: Beküldött fotó

Vélhetően ezt (is) vizsgálja még a a Kunszentmártoni Rendőrkapitányság, amely tavaly szeptember 18-án indított eljárást környezetkárosítás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, de még nem fejezte be a nyomozást. Ahogy nyilatkozták: szükséges még a szakértői vélemények valamint további adatok, információk begyűjtése és azok értékelése.

Hegedűs István tiszaföldvári polgármester arról beszélt, a sertés-botrány már lecsengőben van a településen. Ahogy korábban, úgy most is hangsúlyozta: nem az önkormányzat felelőssége volt az, ami történt, nekik ugyanis nincsen az állattartókra vonatkozó ellenőrzési jogkörük.

Úgy tudja, az érintett két földvári telepet már kiürítették, ott „nincsen mozgás”. Ezt Soós Antal is megerősítette, hozzátéve: a belső sertéstelepet karácsonykor környékén zárták be.

Szigorúbban kellene ellenőrizni

Boldog István országgyűlési képviselő a kezdetektől figyelemmel kíséri az ügyet. Személyes véleménye, hogy sokkal szigorúbban kellene felügyelni az állattartási körülményeket (akár szúrópróba-szerűen is) és határozottabban kellene büntetni azokat az állattartókat, akik súlyosan megszegik az előírásokat.

A képviselő hozzátette: a földvári eset után több állattartó teleppel kapcsolatos bejelentés, észrevétel érkezett hozzá. Ezek egy részét a hatóság kivizsgálta, van, ahol feltártak kisebb-nagyobb hiányosságokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában