30-an kerültek a középdöntőbe

2019.01.28. 20:00

Mutatjuk a megyei Prima díj jelöltjeit, már lehet rájuk szavazni

Demján Sándor 2003-ban hozta létre a Prima Primissima Alapítványt. Azóta különböző kategóriákban országos díjakat adnak át az adott terület legjobbjainak.

Új Néplap összeállítás

A VOSZ megyei elnöksége idén is szeretné megszervezni immár tizenötödik alkalommal a Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi Prima díjak átadását. A civil szférából érkező javaslatok alapján az alábbi harminc személy került be a középdöntőbe.

A nyertesek nettó egymillió forintot kapnak. Voksolni csak az Új Néplapban megjelent szavazószelvénnyel lehet. A szavazólapokat a VOSZ-hoz (5000, Szolnok Óvoda út 2.) vagy lapunk/hírportálunk szerkesztőségébe (5000, Szolnok Mészáros L. u. 2.) kell eljuttatni Szavazni 2019. április 30-ig lehet.

A szavazólap az Új Néplapban addig többször megjelenik. A beérkező voksok alapján dől el a közönségi díj sorsa. Az itt bemutatott harminc jelölt közül már a döntőbe jutott tízről, illetve később a Prima díjasokról a tanácsadó testület dönt. Az eltelt nem kis idő ellenére változatlanul fokozott érdeklődés kíséri a középdöntőbe jutott jelölteket.

A VOSZ elnöksége kéri az érdeklődőket, hogy a beküldött szavazatokkal segítsék kiválasztani a megyénk egyik legjelentősebbnek számító elismerésére, a Prima díjra érdemeseket.

Magyar Irodalom:

Ahmed Amran író, költő

Ahmed Amran jemeni születésű, magyarul és arabul publikáló mérnök, író, költő három évtizede él Szolnokon.

A Jemeni Írószövetség tagja. 2015 óta számos lapban, köztük az Esőben, az ÉS-ben, a Magyar Naplóban olvashatóak írásai, 2017-ben jelent meg magyarul első novelláskötete.

 

 

Lázár Balázs DLA színművész, költő

Színművész, költő. 1975-ben született Szolnokon. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerezte színész diplomáját majd doktori fokozatát, ekkortól publikál irodalmi folyóiratokban.

A Ferencvárosi Pinceszínház irodalmi referense. Öt verseskötete jelent meg, a Magyar Írószövetség választmányi tagja.

 

Serfőző Simon, költő, író, drámaíró, könyvkiadó

A zagyvarékasi tanyavilágból indult, szülőfalujához máig hű. Huszonnyolc kötete jelent meg, több folyóiratot szerkesztett, könyvkiadót alapított és vezetett.

Munkásságát számos kitüntetéssel (Kossuth- és József Attila-díj, a Magyar Érdemrend középkeresztje, stb.) elismerték.

Magyar Színház- és Filmművészet:

Csankó Zoltán, színművész

A szolnoki születésű művész szerepei mellett gyakran szinkronizál, az egyik legismertebb, legtöbbet foglalkoztatott szinkronhang.

Leginkább a Győri Nemzeti Színházban játszik, de az ország egyéb teátrumaiban is kap főszerepeket. 2001- től Jászai – díjas.

 

 

Karczag Ferenc, színművész

14 éve csatlakozott a Szigligeti társulatához. Különleges orgánuma, erőteljes színpadi jelenléte, megbízhatósága nélkülözhetetlenné teszi a színházban.

A Cseresznyéskert Gajevje, a Vízkereszt Malvolioja is felejthetetlen alakításai. 2009 – től Jászai – díjas

 

 

Mészáros István, színművész

34 éve játszik, 13 éve a Szigligeti Színház tagja. Kiváló karakterszínész, a szolnoki közönség szívébe a Furcsa pár Felix Ungerjeként, és Svejkként is belopta magát.

elenleg a Hárman a padon című darabban alakít főszerepet. 2000- től Jászai-díjas.

Magyar Képzőművészet:

Girnt Vilmos, festőművész

Girnt Vilmos nyugállományú alezredes, főiskolai docens 1942-ben született. Aba-Novák emlékérem és Boromisza Tibor díjas festő.

Rajz és festő tanfolyamokon képezte magát. Rendszeres kiállító. Egyéni látásmódja, formavilága senki máséval össze nem téveszthető.

 

 

Képzőművészeti Alkotók Köre Egyesület

Az egyesület 2007 őszén alakult 13 alapító taggal, Jeszenyi Mihályné művésztanár vezetésével. 2008-tól létrehozták Kelet Magyarország egyetlen amatőr galériáját.

Az egyesület vezetője 2010-től Lipka Andrásné (képünkön). Az alkotóközösség jelenleg 26 tagból áll, többféle képzőművészeti ág amatőr képviselőivel.

Révi Norbert képzőművész

Révi Norbert 1976-ban született Szolnokon. 2003 óta kiállító művész, több hazai és külföldi, egyéni, illetve csoportos tárlaton szerepelt munkáival. 2008 óta él és alkot a Szolnoki Művésztelepen.

2005-ben Szolnok város ösztöndíjasaként fél évet töltött a németországi Reutlingenben. 2005 óta folyamatosan foglalkozik fiatalok szakirányú nevelésével a Művésztelepen, 2009 óta a szolnoki Magiszter Fényes Adolf Művészeti Gimnázium rajz- és szobrászat tanára.

Magyar Tudomány:

Dr. Nagy Imre fül-orr-gégész főorvos

1948. július 25-én született Záhonyban. A debreceni orvostudományi egyetemen végzett 1972-ben. Ugyanebben az esztendőben került Szolnokra, a MÁV-kórháza, ahol 2018 őszéig, mint füll-orr-gégész főorvos dolgozott.

Sportlóként kardvívó és versenybíró volt. Nős, két gyermeke, és két unokája van.

 

Dr. Pethő László szociológus

Az ELTE ny. egyetemi docense. Több hazai és külföldi felsőoktatási intézményben oktatott. Újabb kutatásai a felnőttképzés, a munkás- és városkutatás területére irányulnak.

A Jászsági Évkönyv alapító szerkesztője, a három kötetes Jászberény története monográfia közreadása növelte a város hírnevét.

 

Dr. Rédl Jenő főorvos

Dr. Rédl Jenő nefrológus főorvos, a szolnoki dialízis központ vezetője.

A Hetényi Géza kórház nefrológiai osztályának vezetője, a dialízis központ orvosigazgatója. 2002 óta a Magyar Orvosi Kamara területi elnöke, tagja a Hetényi kórház Főigazgatói Tanácsadó Testületének, az intézet belgyógyászati szakterületeket koordináló főorvosi feladatait látja el.

Magyar Oktatás és Köznevelés:

Deák Péter fejlesztőpedagógus

Az 59 éves szakember végzettsége szerint tanító, dramatikus játszóház-vezető, díszítőművészeti szakkörvezető, mentálhigiénikus, AIDS- és drogprevenciós oktató, személyiségfejlesztő, illetve mediátor.

A megyei Gyermekvédelmi Intézet és Gyermekotthon pedagógusaként állami gondoskodásban élő és hátrányos helyzetű gyermekeket tanít és nevel. Számos helyi, regionális és országos elismerésénél fontosabbnak tartja tanítványai sikereit.

Patay István nyugdíjas tanár

Patay István 1940-ben született. 1954-58-ig a Verseghy Ferenc Gimnáziumban tanult, majd 1963-tól ott kezdett történelem-földrajz szakos tanárként tanítani.

Az oktatás mellett a kosárlabda volt a szenvedélye. 2016-ban Szolnok Pedagógiai Díjával tüntették ki.

 

Petőné Vígh Katalin, intézményvezető

Negyven éve óvodapedagógusként kezdte pályáját. Vezető óvodapedagógus, majd pedagógia szakos bölcsész és tanár végzettséget szerzett.

Hivatása középpontjában a gyermekközpontúság áll. Szakmai munkáját megyei pedagógiai díjjal ismerték el. Tanít a jászberényi Campuson.

Magyar Építészet és Építőművészet:

Balázs Antal restaurátor

Balázs Antal restaurátor, képzőművész, a rákóczifalvai Macimúzeum alapító gyűjteménytulajdonosa. Rákóczi kastély újraépítésének, a térség turizmusának elkötelezettje.

A Szigligeti Színház számos sikerdarabjának színrevitelét segítette ötleteivel Schwajda György mellett. Tevékenységét a magyar kultúra lovagja címmel ismerték el.

 

Csörgő Csaba okl. építészmérnök

1987-ben született Egerben. Diplomáját a győri Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Karán szerezte osztatlan építészmérnöki szakon.

Nevéhez fűződik többek közt a jászberényi Mercedes-Benz autószalon és szervizépület, valamint a Suzuki autószalon is.

Pölös István építő- és képzőművész

A NÁNA Építész Stúdió ügyvezetője 1993 óta. Megyénkben számos középület dicséri munkáját, s részt vett a szolnoki Agóra kiviteli terveinek elkészítésében is.

Nemzetközi grafikai pályázat keretében korábban Koppenhágában és Párizsban is díjazták.

Magyar Sajtó:

Debreceni László, operatőr

A Szolnok Televízió alapító tagja, később az MTV – nek, majd több országos televíziónak dolgozik, mint a helyi tudósítóiroda vezetője, operatőr, vágó.

Folyamatosan újít, tudását szívesen adja át a fiatal generációnak. Jelenleg az Olaj TV igazgatója.

 

Pető Dávid, szerkesztő- riporter

11 éve dolgozik a Szolnok Televíziónál. Sporttal foglalkozott, később híradós anyagokat is készített.

A sportműsor felelős szerkesztője, műsorvezetője, kommentátora, az Aktuális hírmagazin egyik szerkesztője. Másfél éve a televízió gyártásvezetője.

 

Tálas László szerkesztő-riporter

24 éve dolgozik a Szolnok TV-nél szerkesztő-riporterként. Munkássága elsősorban a kultúra, a művészet, a helytörténet, valamint a környezet- és természetvédelem kapcsán ismerős a nézők számára.

Hírszerkesztő, műsorvezető. Aktívan foglalkozik számítógépes grafikával, animációval. A megyei sajtódíj mellett számos, köztük országos elismerés birtokosa. Magánemberként is kutatja a térség múltját, büszke jász és kun gyökereire.

Magyar Népművészet:

Ifj. Angyal Ferenc citerazenész

1990 óta citerázik, hallás útján tanulja meg a dalokat. Több országos versenyen arany minősítést kapott, emellett a Nagykunság legjobb citerása díj bírtokosa.

Citerajátékával a hagyomány őrzése, minden korosztálynak való továbbadása a célja.

 

Jászság Népi Együttes

Évtizedek óta ápolják a magyar paraszti tánc és zenei folklór élő hagyományait. Művészeti munkájuk megalakulásuk óta számos hazai elismerésben részesült.

Legutóbb, 2018-ban a néptáncegyüttesek kategóriájában megnyerték a Fölszállott a páva Döntők Döntőjét. Művészeti vezetőjük: Szűcs Gábor.

Tóth Béláné Szabó Terézia népművész

Tóth Béláné Szabó Terézia hosszú ideje őrzi és nemzetközi szinten is népszerűsíti és tanítja kézműves kincsünket, a szolnoki csipkét.

Szolnok Kaposvári Gyula díjjal, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Király Zsiga díjjal ismerte el eddigi munkásságát.

Magyar Zeneművészet:

Mester Ádám harsonás, vezető

Mester Ádám a Zeneakadémiai diplomaszerzése óta tagja a Szolnoki Szimfonikus Zenekarnak.

Legnagyobb szakmai célja, hogy koncertjeikkel a magyar kultúra térképén örökös helyet foglaljanak maguknak. A magánéletben igyekszik remek apuka és férj lenni.

 

MH Szolnok Légierő Zenekar

Az MH Szolnok Légierő Zenekar elődje 1969-ben alakult. A zenekar évente 150-180 katonai és civil rendezvényt színesít műsorával.

2001-ben Szolnok közgyűlése Kaposvári Gyula-díjat adományozott a zenekarnak, amelynek karnagya 2016 óta Molnár János őrnagy.

Phoenix kórus

A kisújszállási Phoenix Vegyeskar több évtizedes múltra tekint vissza. A város Pro Communitate Urbis és Arany János Művészeti díjjal is elismerte munkájukat.

Elnyerték a Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért díjat is. Karnagya: Lór-Kerekes Ágnes.

Magyar Sport:

Agócs Tibor karateoktató

1968-ban született Nagykátán. Gyermekkorában jegyezte el magát a kyokuskhin karatéval. Sokszoros magyar bajnok, válogatott Eb 5-8. helyezett.

Első magyar kyosként versenyzett a japán bajnokságban. Most a jászberényi Y-Akadémia sportudományi oktatója.

Bodonyi Dóra világbajnok kajakos

A 25 esztendős békésszentandrási származású kajakoshölgy immár hatodik éve versenyez, a Szolnok Kajak-Kenu Klub színeiben.

Válogatott, olimpiai reménység. Utánpótlás és felnőtt versenyzőként egyaránt világbajnoki és Európa-bajnoki címeket szerzett.

Vojvoda Dávid válogatott kosárlabdázó

A kaposvári származású, 28 esztendős kosárlabdázó immár hat esztendeje játszik a bajnok és kupagyőztes Szolnoki Olaj KK színeiben.

A sokszoros válogatott kosaras, háromszor az év játékosának is megválasztották. Nős, és egy fiú gyermek édesapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában