KUNHEGYES

2019.01.14. 13:43

El akarták vinni a kunhegyesi szélmalmot, de a helyiek nem hagyták

Kevés szó esik manapság a Nagykunság, de általában véve az egész Jászkunság épített örökségéről. A Tisza-tó-közeli Kunhegyes emblematikus épülete például az Alföld katedrálisa néven elhíresült református templom. Ugyanakkor van egy másik is, mely méltatlanul csekély figyelmet kap.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

A város határában egykor hét szélmalom őrölt, mára azonban csak egy maradt meg. A közel százhatvan éves Komlósi-féle szélmalom azóta Kunhegyes egyik jelképe lett. Évtizedeken át bizonytalan volt a sorsa, végül sikerült megmenteni az enyészettől.

Az ötszintes, holland típusú szélmalmot Mohácsi Bálint szélmolnár építette az 1850–60-as évek fordulóján. Harminchét évvel később Lada Mihály, majd újabb négy esztendő múlva Komlósi András molnár tulajdonába került.

A malom egészen az 1950-es évek derekáig működött, ma használatos nevét tulajdonosától örökölte. Az épület vályogszerkezetű, téglaköpenyfalas. Megépítéséhez legalább százharmincezer téglára volt szükség. Szabad téren, széljárta sík vidéken, a város határában húzták fel.

Sikertörténete körülbelül egy évszázadon át tartott, hogy kezdetét vegye harminc–negyven éves vesszőfutása. Többszöri tulajdonosváltás következett 1990-ig. Nagy lehetőségnek tűnt, hogy 1970-ben az Országos Műemlékvédelmi Főfelügyelőséghez került, azonban három év múlva sokkoló hírekkel szembesült a lakosság.

Az épületet 1973-ban el akarták bontani és Szentendrére szállítani, hogy ott eredeti állapotában újra felépíthessék. A helyi közvélemény – abszolút érthetően – erről hallani sem akart.

Megmentését és helyben tartását Ferenczné Kocsis Erzsébet segítette. A rendszerváltozás után egy évvel, 1990-ben visszavásárolta a település, kereken százezer forintért. Ismét gondos kezek közé került a műemlék tulajdonjoga, elsődleges céljuk volt az állagmegóvás és felújítás.

Tavaly augusztus óta újra látogatható a Komlósi-féle szélmalom Kunhegyesen.
Fotó: Ujvári László

Még 1996-ban is jó állapotban volt. Bár a gúla alakú teteje néhány helyen beszakadt és vitorlái hiányoztak, az épület szerkezete, valamint a belső három kőpáros őrlőrendszer épségben megmaradt.

A két­ezres évek elején új kalapot kapott a szélmalom, valamint elvégezték a legszükségesebb munkálatokat. Az anyagi lehetőségekhez mérten szakszerűen restaurálták az épületet.

A Műemléki Hivatal segítségével sikerült elkészíteni a felújítási terveket, a tetőszerkezet helyreállítására kilencszázezer forint támogatást kapott a város. Megünnepelve a felújítást, 2005. június 19-én programot is rendeztek.

Tavaly nyáron aztán újabb fejezet nyílt az utolsó kunhegyesi szélmalom történetében. Húszmillió forintból valósult meg az épület teljes rekonstrukciója. Felét önerőből, másik felét hazai pályázati forrásból finanszírozta a település.

Az építmény szerkezeti megerősítésén túl helyreállították a hatalmas vitorlákat is. Évtizedekkel sikerült tehát meghosszabbítani a gyönyörű épület élettartamát. A beavatkozásnak köszönhetően pedig, tavaly augusztus óta újra látogatható a Komlósi-féle szélmalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában