SZOLNOK MEGYE

2019.01.07. 11:30

Februártól lehet pályázni a régi konvektorok cseréjére

Februártól újra lehet pályázni a régi konvektorok cseréjére, erre mintegy kétmilliárd forintot különített el az állam. Az Otthon melege program alprogramjának célja kettős, egyrészt a háztartások költségének csökkentése, másrészt a károsanyag-kibocsátás mérséklése. A támogatás mintegy hatvan százalékát fedezheti a költségeknek.

Munkatársainktól

A szolnoki Zsilka Béláné Viki néni gázkonvektora is megérett már a cserére

Fotó: Mészáros János

– Néhány éve vettem ezt a konvektort, mert az előző teljesen tönkrement – mutatja a nagyszobában álló parapetet a szolnoki Valló Magdolna. A nyugdíjas hölgy szerint már akkor nagyon drága volt, több tízezer forintba került a készülék, de kénytelen volt cserélni. –

A konvektorok állománya Szolnokon és környékén nagyon változó, de túlnyomórészt huszonöt és harmincöt év közöttiek, vagyis nagyon elavultak – mondja tapasztalatait Sasvári László szolnoki gázszerelő. Hozzátette, ezek a régi készülékek rendkívül gazdaságtalanul működnek.

– Teljesítményben, légellátásban és az égéstermékek elvezetésében is elavultak mára. Sokkal több gázt használnak fel, mint egy modern fűtőtest, és hatásfokuk jóval elmarad a mostaniaktól. A konvektorok ára igencsak elszállt mostanában – már egy hagyományos is közel 100-110 ezer forintba kerül. Az újabbaknak, amelyek termosztáttal vannak ellátva, pedig már 150-170 ezer forint között mozog az áruk, bolttól függően – magyarázza a szakember.

Vagyis a modern készülékek ára elég borsos, de újra lehetőség nyílik a költségeket részben fedező támogatás igénylésére.

– Tavaly nem hallottam erről, most azonban már nagyon várom, hogy megjelenjenek a részletes kiírási feltételek – mondja a karcagi Kiss Lajosné Szilvia. – Kertes házban lakunk, anyósomékkal közösen. 1985-ben vették meg azt a hat konvektort, melyet azóta is használnak, ebből egyet tudtak két éve lecserélni. Minden évben átnézetjük a készülékeket, hogy nincs-e bajuk, de már a hatékonyságuk nem az igazi. Saját erőből nem tudjuk újakra cserélni őket, így csak ebben a segítségben reménykedhetünk – teszi hozzá.

– Az elmúlt évben körülbelül öt régi gázkonvektort cseréltünk ki a munkánk során a pályázaton belül. Egyébként a programon kívül is az a tapasztalatunk, hogy az idősebbek inkább a végtelenségig javíttatják a konvektorokat. A fiatalabb korosztály pedig nem is igazán azokat használja – osztotta meg velünk az elmúlt év tapasztalatait Király Sándor jászberényi víz -, gáz- és fűtésszerelő.

A szolnoki Zsilka Béláné Viki néni gázkonvektora is megérett már a cserére
Fotó: Mészáros János

Az egyik konvektorokat forgalmazó szolnoki cégnél viszont jócskán megnőtt tavaly az eladás az Otthon melege program miatt.

– A program ideje alatt hetente legalább 2-3 pályázó jelent meg az üzletünkben vásárlási céllal, de ezt megelőzően is rengeteg érdeklődő telefonált a részletekkel kapcsolatban. Ebben is sok segítséget adtunk annak idején. Szerintem az Otthon melege programon belül a konvektorcsere-pályázat egy nagyon sikeres rész – mondja Vakhal Zoltán, a Szatmári Épületgépészeti és Fürdőszoba Áruház boltvezetője.

A háztartások rezsiköltségét is csökkenteni szeretnék

A konvektorok cseréjének támogatására a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet (NFSI) honlapján lehet jelentkezni, februártól. A kiírás a további feltételeket is tartalmazza majd. Az viszont biztos, hogy a pályázat korszerű, zárt égésterű, legalább A energiaosztályú, programozható termosz­táttal ellátott készülékek beszerzését és beszerelését támogatja majd. Ezt érdemes tehát az igénylőknek is figyelembe venniük. A cél ugyanis a háztartások rezsiköltségének és károsanyag-kibocsátásának csökkentése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában