SZOLNOK

2019.01.31. 16:42

Közgyűlés: bővül a családi otthon, felszámolják az illegális szemétlerakót

Személyi változások bejelentésével kezdődött csütörtökön az idei első szolnoki közgyűlés. A későbbiekben a helyi városüzemeltetési cégek vezetői a társaságok tevékenységéről tájékoztatták a testületet, majd számos fejlesztési tervről is tárgyaltak a képviselők.

Mészáros Géza

Dr. Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik Szolnok városi szervezetének elnöke és Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének alelnöke, a szolnoki közgyűlés tagja írásban jelentette be, hogy lemond önkormányzati képviselői tisztségéről. Helyét a közgyűlésben Berényi Gábor veszi át. Az ujdonsült városatya, az eskütétele után, dr. Mosonyi Csaba helyi választóbizottsági elnöktől átvette mandátumát.

A jobbikos képviselő, Kiss Gabriella ezután bejelentette, hogy a Jobbik a közgyűlésben kéttagú képviselői csoportot hoz létre, melynek frakcióvezetője Kiss Gabriella lesz. Ezt követően a közgyűlés – az e szervezetből ugyancsak távozó Szotyori-Lázár helyére érkező – Berényi Gábor ellenőrző bizottsági tagságát is megszavazta.

Miként elfogadta Rehó Jánosnak az egészségügyi, sport, turisztikai és szociális bizottsági tagi jelölését, akinek a helyét szintén az ellenőrző bizottságban Bagdi Sándorné veszi át. A városfejlesztési és üzemeltetési bizottságban pedig az addig ott tevékenykedő Berényi Gábor helyett dr. Csikós Attila dolgozik tovább.

A személyi változások bejelentését követően öt helyi városüzemeltetési társaság közös bemutató-tájékoztatója hangzott el. Lits László ügyvezető igazgató a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. és az NHSZ Zounok Zrt., Papp László ügyvezető igazgató az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. és az NHSZ Kétpó Kft., Fodor György ügyvezető pedig a „Munkalehetőség a Jövőért” Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. helyi és térségi szolgáltatásairól számolt be a testületnek.

A következő előterjesztés a Szolnoki Értéktár Bizottság tavalyi évét értékelő beszámoló volt. Dr. Horváth László elnök, egyben a Damjanich János Múzeum igazgatója elmondta, a 2013-as alakulása óta közel ötven helyi értéket tettek be a városi „kincstárba”. A 2019-re vonatkozóan újabb három örökséggel gazdagodik az értéktár: a muzeális értékű milléri szivattyúteleppel, a Szolnoki Országos Néptáncfesztivál rendezvénnyel, valamint a szolnoki katonai- és sportejtőernyőzéssel.

A képviselők megszavazták, hogy a Kővári Tamás alapítvány tevékenységét és céljait 2020-tól a Szolnok Város Jövője közalapítvány gondozza tovább. Döntés született arról, hogy a megyeszékhely közvetítésével a Szigligeti színház 318 millió 800 ezer forint, a Szimfonikus zenekar pedig 175 millió forint központi költségvetési támogatásban részesül 2019-re. A képviselők elfogadták a város ez évre vonatkozó Ifjúsági Koncepcióját, melynek megtervezését, kidolgozását jelentős mértékben a helyi középfokú tanintézmények diákjai segítették elő.

Szolnokon közel 2200 óvodás és 5700 általános iskolás gyermek él. Miután az önkormányzat kiemelten fontosnak tartja e korosztályok egészséges testi és lelki fejlődését is, pályázati támogatásból a város két tanintézményénél, mintegy 1500 fiatalt érintő beruházást valósít meg: a Fiumei és a Kodály iskolákban egy-egy kispályás sportpályát épít.

Szintén 100 százalékos pályázati forrásból, hárommillió forintból számolja fel a város az Üteg út végén régóta felhalmozódott és egyre magasodó illegális hulladéklerakót. És ugyancsak pályázati erőkből kívánja Szolnok a Felszíni Vízmű műtárgyát, illetve a város víziközművét fejleszteni, valamint a Kőrösi úti Családok Átmeneti Otthonát bővíteni. A közgyűlés minden egyes előterjesztést elfogadott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában