JÁSZKUNSÁG

2019.02.28. 17:14

A büntetőbíró szerint a gyerek és szülő közti őszinte kapcsolat a legfontosabb

Az elmúlt hét péntekén volt az Áldozatok Világnapja. Az Európa Tanács csaknem harminc éve, 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Azóta ez az Ő nemzetközi napjuk.

Mészáros Géza

Dr. Gy. Molnár Sándor bíró egyik minapi előadásán.

Forrás: Beküldött fotó

Az Országos Bírósági Hivatal 2012-ben hirdette meg a Nyitott Bíróság Programot, melynek elsődleges célja az állampolgárok igazságszolgáltatással és a bírósági szervezettel kapcsolatos ismereteinek bővítése. De nagy hangsúlyt fektet a prevencióra, a fiatalkorúak elkövetővé, illetőleg áldozattá válásának megelőzésére is.

A hetedik éve zajló programban megyénk számos bírája részt vesz, és tart előadásokat általános és középiskolásoknak. A program egyik állandó előadóját, dr. Gy. Molnár Sándor törvényszéki büntetőbírót kérdeztük tapasztalatairól.

Az interjúkészítés szakmai részében hírportálunk segítségére volt dr. Tóvizi Ádám Péter, a Szolnoki Törvényszék sajtótitkára.

– Úgy tudom, hogy a fiatalkorúak büntetőügyeire szakosodott, és rengeteg fiatal ügyét tárgyalta már. Ez motiválta abban, hogy a fiatalkorúak elkövetővé, illetve áldozattá válásának megelőzésén dolgozzon?

– Több mint 15 éve tárgyalok olyan büntetőügyeket, melyek vádlottjai fiatalkorúak. Azaz 18 éven aluli fiatalok, és csaknem tíz éve tartok előadásokat bűnmegelőzésről általános és középiskolásoknak.

– A munkám során szerzett tapasztalatok és az első előadásokon, a gyermekek által feltett kérdések, az általuk elmondott, átélt történetek indítottak arra, hogy az áldozattá, illetőleg elkövetővé válásuk megelőzésén dolgozzam.

– Magam is szülő vagyok, és tudom, hogy milyen fontos, hogy vigyázzunk a gyermekeinkre. Ha körültekintőbbek, óvatosabbak, nehezebben kerülnek bajba.

– Biztosan rengeteg büntetőügyre emlékszik, amikor fiatalok hétvégi „bulizása” vezetett a fogdába, majd a tárgyalóterembe. Említene példát?

– Volt olyan ügyem, amelyben a „főszereplők” részéről a hétvégi buli csupán esti szórakozásnak indult. Ám a tanárok kedvenceként ismert fiúk először részegen kukákat borogattak, majd egymással verekedtek, végül betört orral, ittasan, az egyikük szülejétől kölcsönkért autóval indultak haza.

– Így egyszerre négy bűncselekmény, mégpedig rongálás, garázdaság, testi sértés és ittas járművezetés vétsége miatt kellett bíróság elé állnia a nyelvvizsgára és felvételire készülő fiataloknak.

Dr. Gy. Molnár Sándor bíró egyik minapi előadásán.
Fotó: Beküldött fotó

– Ilyen ügyekben a bíróságnak különös gondot kell fordítania arra, hogy a fiatalok helyes irányba fejlődjenek. Ám arra is, hogy az alkalmazott szankció ne törje meg az egyébként helyes irányba haladó életpályájukat.

– Melyek azok a helyzetek, amiktől óvnunk kell tinédzser gyermekünket?

– Megyénkben az éjszakai szórakozás, és az ahhoz kapcsolódó italfogyasztás, és az egyre gyakoribbá váló kábítószer-használat jelenti a legnagyobb gondot. A másik érzékeny terület az internet, ahol a fiatalok gyakran zaklatják, rágalmazzák és becsmérelik egymást.

– Képeket szereznek meg, szerkesztenek át és tesznek közzé, osztanak meg egymásról a közösségi portálokon, nem is sejtve, hogy tettük bűncselekménynek minősülhet.

– Vannak olyan aranyszabályok, amelyekkel megelőzhetőek a bajok?

– A legfontosabb a szülő és a gyermek közötti közvetlen, őszinte kapcsolat. Fontos, hogy a szülő észlelje a jeleket, amikor a gyermeke segítségre, iránymutatásra szorul. Fontos, hogy a szülő foglalkozzon, beszélgessen a gyermekével, merjen nyitni felé akkor is, ha kamaszokkal ez nem mindig egyszerű.

Fotó: Beküldött fotó

– Nem szabad szemet hunyni és megvárni, hogy megtörténjen a baj. Azt gondolom, hogy a fiatalkorúak által elkövetett büntetőügyek döntő többsége megfelelő szülői odafigyeléssel, „erkölcsi és lelki gondoskodással” megelőzhető volna. Azoknál a gyermekeknél igazán fontosak a bűnmegelőzési előadások, akiknek ez otthon nem adatik meg.

A témával kapcsolatban véleményt is írtunk, amit ide kattintva olvashat el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában