Szolnok

2019.02.25. 15:28

Hadijátékkal emlékeznek az ütközetre Szolnokon

Szombaton délután három órakor hadijátékkal emlékezik meg a szolnoki csatáról a város.

Hartai Gergely

Fotó: Hartai Gergely

Szalay Ferenc polgármester az esemény sajtótájékoztatóján elmondta, büszkeség Szolnoknak, hogy az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat első győztes csatáját magáénak tudhatja a megyeszékhely.

– Az a tény pedig, hogy az ütközetre immár huszonharmadjára tekint vissza a város, azt bizonyítja, hogy a szolnokiság jelképeként gondolhatunk rá – tette hozzá.

Az eseményen megtudtuk, 1849. márciusának első napjaiban a császáriak megszállás alatt tartották Szolnokot. A haditerv szerint Vécsey Károly gróf Szanda felől színlelt támadással magára vonja a császári csapatok figyelmét.

Ezalatt Damjanich János tábornok serege Cibakházánál átkel a Tiszán, és lopva közelíti meg a megyeszékhelyet. Az elképzelés később be is vált, bár nem úgy, ahogy eredetileg tervezték. A jeles történelmi eseményt megelevenítő hadijátékon ezúttal tizenkét lovas, kétszáz hagyományőrző katona és nyolc ágyú vonul majd fel.

Fotós: Hartai Gergely

Szalay Ferenc tájékoztatott, kedvező időjárás esetén a Tiszavirág-híd és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság közti árterület ad helyet a programnak. Rossz időben azonban a Kossuth térre várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában