TÚRKEVE

2019.02.06. 09:30

Ismét erdei fülesbaglyokat számoltak a „bagolyfővárosban”

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ismét erdei fülesbaglyok telelőhelyeinek országos felmérését hirdette ki a lakosság számára, akik az egyesületnek küldhették el megfigyeléseiket az egyesületnek.

Szilvási Zsuzsa

A baglyok szeretik a városi környezetet.

Fotó: Mészáros János

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit.

Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható, de Magyarország bagoly „fővárosában”, Túrkevén, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok száma az ezer példányt is meghaladhatja.

Az erdei fülesbaglyok mellett a telelő csapatokhoz alkalmilag néhány réti fülesbagoly, illetve kuvik és macskabagoly is csatlakozhat. A jelenség hátterében az érintett települések környékének gazdag kisrágcsáló (egér- és pocokfajok) kínálata áll.

A baglyok valószínűleg azért választják a látszólag kedvezőtlenebb belterületi fákat nappali pihenőhelyül, mert a településeken ezekből általában több van, mint a szántókon, gyepeken; illetve a lakott területekről hiányoznak azok a nagyobb testű ragadozómadarak, melyek veszélyt jelentenének a bagolysokaságra.

A baglyok szeretik a városi környezetet.
Fotó: Mészáros János

A szárnyasok nem jelentenek veszélyt az emberre, jelenlétük pedig kifejezetten hasznos, hiszen a madarak napi három–hat kisrágcsálót is elfogyasztanak, ami száz madárral és három hónapnyi teleléssel számolva akár ötvenezer mezőgazdasági kártevőt, azaz egeret és pockot jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában